Ексклюзиви
понеділок, 07 лютого 2011 20:27

Пожежу на нафторинку український уряд гасить бензином — експерт

 

Бензин марки А-95 більшість столичних автозаправок заливають дорожче 9 грн за л. За місяць ціна зросла на 1 грн/л.

До березня пальне знову подорожчає. Серед причин експерти називають надзвичайний стан у Єгипті. Найкоротший шлях із Перської затоки до Європи проходить через єгипетський Суецький канал. Тепер танкери із нафтою почали плавати в обхід, огинаючи Африку, тому ринок і відреагував на зміни.

Нафта, яка і до того котувалася по $100 за барель, почала зростати на міжнародних біржах. За нею і бензин.

"До повстань у Єгипті нафта коштувала 100 доларів за барель. Тепер - 102 долари. В Україні до середини лютого бензин продаватиметься за нинішні ціни. Трейдери дотримуватимуться домовленості із Кабміном. А-95 вище 9 гривень за літр не підніметься", - прокоментував Gazeta.ua перспективи даного ринку експерт консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

У другій половині лютого цілком ймовірний новий стрибок, адже ціни на нафту ростуть.

"Якщо наш уряд із березня запровадить мито на імпортні нафтопродукти, варто очікувати подорожчання бензину на 1,3 гривні, а дизпального на 80 копійок", - продовжив він.

"У різних країнах влада бореться із високою вартістю нафти. У Німеччині пропонують супермаркетам будувати заправки із дешевшим пальним. У Великобританії роблять плаваючі податки. У нас же вводять додаткові податки. Виглядає так, що пожежу на нафтовому ринку український уряд гасить бензином. Я маю на увазі ініціативи нафтопереробних заводів і міністерства палива та енергетики та вугільної промисловості ввести податок на імпорт нафтопродуктів. Якщо їх таки запровадять, до початку березня бензин А-95 подорожчає до 10,3-11 гривень за літр".

"Чим більше ринок відчинений, тим більша боротьба за споживача, тим нижча вартість продукції. А у нас намагаються його закрити. Зараз у нас 15 гравців на нафтовому ринку, а залишиться 4 найбільших. Тож передумов для конкуренції і зниження цін не буде".

Зараз ви читаєте новину «Пожежу на нафторинку український уряд гасить бензином — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути