Ексклюзиви
середа, 12 травня 2021 14:03

Пояснили, чому не можна збільшити прожитковий мінімум до реального рівня

Пояснили, чому не можна збільшити прожитковий мінімум до реального рівня
До прожиткового мінімуму прив'язано понад 180 різноманітних видів виплат. Фото: Олена Луценко

В Україні реальний прожитковий мінімум більш ніж удвічі перевищує встановлений законодавством.

"Ніхто не заперечуватиме, що розмір прожиткового мінімуму, який ми маємо сьогодні, низький, і як базовий соціальний стандарт не виконує своєї функції", - кажуть у Мінсоцполітики.

До величини прожиткового мінімуму прив'язано понад 180 різноманітних видів виплат. Частина з них не має жодного стосунку до прожиткового мінімуму як базового соціального стандарту. Наприклад, штрафи, збори, грошові стягнення.

У міністерстві називають це стримувальним чинником щодо наближення розміру прожиткового мінімуму до його фактичного значення. Адже збільшення автоматично призводить до перерахунку значної кількості виплат і необхідності пошуку додаткових видатків бюджетів усіх рівнів.

"Прожитковий мінімум - це базовий державний соціальний стандарт. Він має бути основою для визначення розмірів соціальних гарантій і доходів. Це, зокрема, мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком та інші державні соціальні допомоги. Тому важливо, щоб розмір прожиткового мінімуму був достатнім для задоволення базових потреб людей і був засобом запобігання й скорочення масштабів бідності", - розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд пропонує підвищити пенсії коштом найбідніших. Але є й інший шлях

Мінсоцполітики розробило низку законопроєктів щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму. Вони вже схвалені Кабміном і подані до Верховної Ради.

Міністерство соціальної політики пропонує поступово підвищувати прожитковий мінімум в Україні. Наступного року він може зрости на 14%, 2023-го - 15%, 2024 року - на 25%.

Цьогоріч загальний показник прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць становить із 1 січня - 2189 грн, з 1 липня - 2294, з 1 грудня - 2393 грн. Його використовують для розрахунку соціальних виплат, індексації зарплат.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому не можна збільшити прожитковий мінімум до реального рівня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути