вівторок, 23 квітня 2013 16:38

Після побудови "Південного потоку" український газогін завантажений не буде - експерт

Після побудови "Південного потоку" український газогін завантажений не буде - експерт
Володимир Омельченко розповів про негативні наслідки будівництва "Південного потоку" для України. Фото: glavcom.ua

Те, що двосторонній газовий консорціум з Росією дозволить Україні зберегти завантаженість її газотранспортної системи, - ілюзія.

Про це на прес-конференції заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Сам президент Росії Володимир Путін, колишній президент Дмитро Медведєв і голова "Газпрому" Олександр Міллер не раз заявляли, що для них пріоритетнім залишається будівництво "Південного потоку" в обхід України. Якщо цей проект буде реалізований, його потрібно буде хоч якось окупити, хоч частково відбити ті величезні інвестиції. Це зроблять за рахунок переводу частини газових транзитних потоків з української газотранспортної системи до "Південного потоку". Не треба думати, що у разі створення газового консорціуму з Росією обсяги транспортованого через Україну газу збережуться", - зазначив експерт.

На думку колишнього посла України з питань енергетичної безпеки В'ячеслава Княжицького, Україна має співпрацювати в газовій сфері у тристоронньому форматі: з Євросоюзом і Росією. Тоді завантаження української ГТС буде залежати від трьох учасників. Його обсяги і тарифи на газ будуть рентабельними і відповідними до економічної ситуації.

"Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що з 1 січня 2015 року Європейський Союз відкриває єдиний ринок електроенергії і газу. Європейці хочуть мати одну ціну на газ. Путін і Медведєв також говорили, що з 1 січня 2015 року Росія перейде на європейські ціни. Тому Україні немає ніякого сенсу домовлятися у двосторонньому форматі про ціну на газ з Росією. 1 січня 2015 року - це межа, коли Україна у будь-якому випадку з обох боків матиме європейську ціну на газ. Буде незалежний регулятор цін на газ", - повідомив Княжицький.

Зараз ви читаєте новину «Після побудови "Південного потоку" український газогін завантажений не буде - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути