Ексклюзиви
вівторок, 17 листопада 2020 21:10

Полюють на "смачну" заставу: українців попередили про шахрайства з кредитами

Полюють на "смачну" заставу: українців  попередили про шахрайства з кредитами
Існує практика, коли позичені гроші використовують для тиску. Фото: unsplash

Якщо компанія видає кредит і не запитує документи, не перевіряє джерела доходу, це можуть бути шахраї, розповів Gazeta.ua директор "ШвидкоГроші" Олександр Холод.

"Існує практика, коли позичені гроші використовують для тиску. Цим займаються невеликі гравці ринку. Вони кажуть: ми видамо людині тисячу гривень, а вона нам буде винна 100 тисяч", - каже Олександр Холод.

Якщо гроші дають під заставу, то саме вона може бути метою шахраїв.

"Компанії шукають клієнтів зі "смачною" заставою. Дають людині кредит на таких умовах, щоб заробити не на відсотках, а забрати заставу. Нацбанку важливо звертати увагу на подібні дії. Така практика є ризиком для цивілізованого ринку. Вона породжує недовіру до фінансових інститутів в Україні", - переконаний експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік обманув банк на 1,5 млн грн

Добросовісні мікрофінансові організації перевіряють клієнтів через бюро кредитних історій. Попри це, самі потрапляють на гачок шахраїв. Люди беруть багато кредитів водночас і не повертають.

"Один чоловік оформив 30 кредитів. Зрозумів, що не зможе повернути гроші. Пішов служити добровольцем, бо у військових є пільги. Уникнути шахраїв дуже складно. Потрібно піднімати загальну культуру, щоб люди ставали більш відповідальними. Якщо взяли гроші, то їх обов'язково повернули", - каже Олександр Холод.

З його слів, якщо у людини є кілька кредитів, їй не будуть давати ще один. Так фінансові компанії убезпечують себе від неповернення грошей.

Більше половини українців у перші два тижні карантину відчули значні труднощі з грошима: 16% заявили про повну втрату доходів, 38% - про істотне скорочення.

Зараз ви читаєте новину «Полюють на "смачну" заставу: українців попередили про шахрайства з кредитами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути