понеділок, 13 квітня 2020 20:05

На тлі карантину зросла популярність мікрокредитів

На тлі карантину зросла популярність мікрокредитів
Фото: pexels.com

Більше половини опитаних українців вже в перші два тижні карантину відчули значні труднощі з грошима: 16% заявили про повну втрату доходів, а 38% - про істотне скорочення. Такими є результати соцопитування агентства Info Sapiens.

Щоб якось допомогти людям впоратися з фінансовими труднощами, які раптово виникли, 2 квітня Кабінет міністрів дозволив відновити роботу ломбардам і кредитним спілкам. Таке рішення, на думку уряду, допоможе українським громадянам пережити тимчасові проблеми з грошима.

На тлі чуток, що ізоляцію продовжать ще й в травні, мікропозики під час карантину стали більш затребувані, ніж до нього. Цьому послужили кілька причин:

1. У більшості українців не має заощаджень і статистика говорить, що протягом двох тижнів у них закінчаться їхні скромні фінансові кошти;

2. За даними Центру зайнятості, 14% працюючих людей вже втратили роботу, ще стільки ж відправлені в неоплачувані відпустки. В умовах тотального закриття бізнесу мікрокредити на карантині стануть порятунком для них;

Банки тимчасово перестали відкривати нові кредитні лінії або висувають жорсткі вимоги до позичальників, плюс на схвалення кредиту піде кілька днів, що може бути критичним для безготівкової людини. А в МФО крім паспорта не вимагають інших документів і гроші видають відразу.

У надії на закінчення карантину 26 квітня, люди в обмежених життєвих обставинах думають "перебитися" мікропозиками до відкриття свого дрібного бізнесу або отримання зарплати.

Істотною причиною зростання популярності мікропозик стали поправки уряду в закон "Про споживче кредитування". Депутати дозволили на час карантину не платити українцям за кредитами, а фінансові організації не зможуть нараховувати за прострочення пеню і штрафи або збільшувати процентні ставки.

Але юристи радять виважено приймати рішення по кредитуванню в МФО, оскільки в цьому ж законі прописано, що споживчим є той кредит, розмір якого перевищує мінімальну зарплату, а це 4723 грн, і його термін виплати більше одного місяця. Якщо позику не буде відповідати цим параметрам, кредитні організації мають право вимагати своєчасного повернення. Якщо все-таки в умовах карантину мікропозик - єдиний вихід тимчасово закрити фінансову пробоїну, аналітики пропонують ретельно ознайомитися з правами та обов'язками позичальника і порівняти кредити на CREDIT-online, де вибрати для себе підходящий.

Зараз ви читаєте новину «На тлі карантину зросла популярність мікрокредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути