Ексклюзиви
четвер, 02 червня 2011 16:56

Податкова керується філософією "тиску на окремих" - Пинзеник

Податкова керується філософією "тиску на окремих" - Пинзеник

Правильно побудована податкова система нейтральна до бізнесу.

Як повідомив кореспондент Gazeta.ua, про це під час конференції "Податкова реформа: перезавантаження" сказав заступник голови наглядової ради "УкрСиббанку" Віктор Пинзеник:

"Податки мають платити усі, не може бути білих та чорних. У кінцевому рахунку не податки формують бюджет, а громадяни України, бо акцизи та ніші непрямі податки попередньо вже стягнуті з громадян. Тому основне, що впливає на бізнес, не оподаткування, а неповернення ПДВ. До того ж будь-які пільги створюють знайоме усім явище - офшори".

Він нагадав присутнім, що головна біда нашої системи оподаткування - неправильна філософія.

"Уся система виходить з утопічної ідеї, яка йде з радянських часів, - тотального контролю. Це нічого не дає, бо неможливо заглянути в кишеню кожної людини. Але це створює зручну можливість контролю за обраними й тиску на окремих".

Він пропонує замінити цю систему іншою філософією:

"Я її називаю філософією контролю відхилень. Мова йде про те, що контролюються не ті, хто платить, а ті, хто не платить. Це створює умови, коли усе більша частина економіки переходить до оподаткованих схем".

На його погляд ідеальна податкова система потребує низьких ставок, а система адміністрування має базуватися на проблемі відхилень. Впровадити це можна завдяки електронній декларації, радить Пинзеник:

"Вона дозволяє без виїзду, без контактів та перевірок виявляти відхилення. Вона працює за простим правилом - в одного є мінус, значить в партнера має бути обов'язковий плюс. Там де є розбіжності - це відхилення, ці люди підлягають контролю. Інших контролювати не має сенсу".

Як відомо, сьогодні у Києві пройшла конференція, присвячена оподаткованню. Її організував "Реформаторський клуб". Запросили представників бізнесу та влади, у тому числі керівників уряду та податкової адміністрації. Уряд представив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, а представники податкової не з'явилися.

Зараз ви читаєте новину «Податкова керується філософією "тиску на окремих" - Пинзеник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути