Ексклюзиви
середа, 30 червня 2021 20:23

Податкова амністія демотивує платити податки - експерт

Податкова амністія демотивує платити податки - експерт
Сергій Фурса: "Дослідження МВФ і Світового банку вказують, що ніде у світі податкові амністії не впливали позитивно на економіки країн". Фото: Тарас Подолян

Податкова амністія не вирішить проблему ухиляння від податків. Навпаки – демотивує їх платити.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Запит на податкову амністію виник, бо в банках запрацював фінансовий моніторинг. Депутати часто декларують шалені статки готівкою, бо не можуть принести гроші в банк. Там спитають: де взяли? Тож ви – багата людина, а витрачати ніяк. Можете ходити в ресторан, але не купите будинку, не переведете грошей за кордон. Це проблема для багатьох. Кажуть: "Давайте зробимо податкову амністію". Тобто люди задекларують статки й отримають індульгенцію від фінансового моніторингу", - зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд хоче додатково зібрати 60 млрд грн податків

Податкова амністія мала би сенс, якби умовно з 1 січня почали жити по-новому – реформували податкову службу, встановили прозорі правила й почали всі платити відрахування до бюджету. Однак дослідження МВФ і Світового банку вказують, що ніде у світі податкові амністії не впливали позитивно на економіки країн, наголошує експерт.

"Є й інший ризик. Ми не знаємо, чи люди принесуть гроші. Але уявімо, що принесли багато. У влади, особливо популістичної, є спокуса, наприклад, підвищити пенсії. Але наступного року цих коштів не буде. В результаті – шалений дефіцит бюджету і ще більший державний борг", - розповів Фурса.

Повне інтерв'ю з Сергієм Фурсою читайте в журналі "Країна"

Верховна Рада 15 червня підтримала закон президента Володимира Зеленського про податкову амністію капіталів для громадян. Закон дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити справжні статки та доходи. При цьому уникнути покарання. Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними топпосадовцями або народними депутатами.

Не треба декларувати квартиру, яка не перевищує 120 квадратів, будинок – до 240 квадратів і землю – не більше 100 гектарів для фізичних осіб. Не декларуватиметься нежитлове приміщення до 60 квадратних метрів. Не треба декларувати автомобіль, якщо обсяг двигуна менше за 3 тисячі кубічних сантиметрів. Не декларувати дозволятиметься один транспортний засіб вартістю до 2,25 мільйона грн (якщо це не яхта, літак, гелікоптер чи автобус). Не братимуться до уваги інші активи, вартість яких не перевищує 400 тисяч грн. Готівку декларувати не можна.

Якщо не легалізувати активи, то за несплату податків загрожує штраф до 425 тисяч грн, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років і конфіскація майна.

Зараз ви читаєте новину «Податкова амністія демотивує платити податки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути