Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2018 11:50

"Почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів": три роки тому помер творець сінгапурського "економічного дива"

"Пан Лі практично одноосібно перетворив Сінгапур в одну з найбільш вражаючих історій успіху нашого часу", - написала у своїй книзі "Мистецтво управління державою" екс-прем'єр Великої Британії Маргарет Тетчер про першого прем'єр-міністра Сінгапура Лі Куан Ю.

Він керував країною 31 рік. Лі Куан Ю називають творцем сінгапурського "економічного дива". Перетворив країну із британської колонії в одну із найбагатших держав світу. Помер 23 березня 2015-го на 91-му році життя.

Автор: YouTube
  Лі Куан Ю  керував Сінгапуром 31 рік
Лі Куан Ю керував Сінгапуром 31 рік

Gazeta.ua пропонує 10 цитат творця сінгапурського "економічного дива":

1. Хочете побороти корупцію? Почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів. Ви точно знаєте за що, і вони знають за що.

2. Якщо неправильно керувати країною, всі розумні люди виїдуть з неї.

3. Усі релігії повинні триматися поза політикою.

4. Давайте начистоту: якби у нас не було перед очима прикладу Заходу, ми б ніколи не вирвалися вперед. Ми так би і залишилися відсталою економікою та відсталим суспільством. Але ми не хочемо повністю копіювати Захід.

5. Війни між маленькими країнами знищать тільки ці країни. А конфлікти між великими державами зруйнують весь світ, і не один раз.

6. Ми розуміли, якби мали ресурси сусідніх країн, пропали б. Бо не змогли б запропонувати нічого унікального. Тому нам довелося зробити щось особливе, і зробити це краще, ніж у інших. Ми перемогли корупцію ... І це спрацювало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад рік податкова міліція діє поза законом

7. Якби я повинен був описати одним словом, чому Сінгапур досягнув успіху, то цим словом було б "довіра". Саме довіра до нас дозволяла іноземним інвесторам засновувати свої фабрики і заводи в Сінгапурі.

8. Щоб розібратися в теперішньому і не боятися майбутнього, людина повинна знати минуле, історію свого народу. Важливо не тільки бути в курсі того, що відбувається, а й розуміти, чому це відбувається саме так, а не інакше. Це справедливо як для окремих особистостей, так і для нації в цілому. Особистий досвід людини визначає, що їй подобається, а що ні, чого вона чекає з радістю, а чого боїться. Точно так живе і нація: грає роль її колективна пам'ять, отримані спільно уроки від подій в минулому, які приводили її до успіху або провалу.

Автор: Trust.UA
  Лі Куан Ю разом із екс-президентом США Бараком Обамою. Зустріч відбулася 2009 року
Лі Куан Ю разом із екс-президентом США Бараком Обамою. Зустріч відбулася 2009 року

9. Одна з передумов чесного уряду наступна: кандидати не повинні потребувати величезних грошей для виборчої кампанії, інакше це запускає механізм корупції. Прокляттям більшості країн Азії стала занадто висока вартість виборів. Витративши величезні гроші на те, щоб їх обрали, переможці змушені якось компенсувати витрати. А також накопичити кошти на наступні вибори. Потім ця система починає працювати як вічний двигун.

10. У сучасному світі ваша цінність визначається вашими навичками і знаннями. Ви можете бути генієм. Але якщо вам нема чого запропонувати на ринку праці, то чого ви варті?

Із дружиною Лі Куан Ю прожив 60 років. Вона померла 2010-го. Мали трьох дітей. Cтарший син — чинний прем'єр-міністр Сінгапуру. На посаді з 2004 року. Молодший займається бізнесом, донька — невропатолог.

Зараз ви читаєте новину «"Почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів": три роки тому помер творець сінгапурського "економічного дива"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути