вівторок, 27 липня 2021 17:10

Чому електроенергія повинна подорожчати — пояснення експерта

Подорожчання електроенергії мало відбутися ще з 1 липня. Проте уряд відклав його на місяць. Через це ринок щомісяця отримує величезні збитки, розповів Gazeta.ua експерт з енергетики Святослав Павлюк.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Економічно обґрунтована ціна електроенергії для населення — 2,80-3,20 грн/кВт-год
Економічно обґрунтована ціна електроенергії для населення — 2,80-3,20 грн/кВт-год

"Рішення постійно переносять, бо уряд боїться його ухвалити. Політики розуміють, що наслідком буде невдоволення населення і, ймовірно, відставка в жовтні-листопаді. В Україні не проводиться інформаційна кампанія, навіщо потрібно підвищувати тариф на електроенергію. Українці переконані, що нинішні 1,68 гривні платять саме за кіловати. Насправді з цієї суми на електроенергію йде 1 копійка. Решта - фактично вартість доставки", - каже Павлюк.

Економічно обґрунтована ціна електроенергії для населення — 2,80-3,20 грн/кВт-год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електроенергія подорожчає восени — експерт

"Тариф включає декілька основних складових. Це вартість електроенергії як товару. Плюс транспортування магістральними лініями передачі, розподільними мережами. Додатково ще - націнка постачальника і податок. На оптовому ринку електроенергії ціна коливається між 1,20 - 1,40 гривнями. По довготривалих контрактах вона буде 1,10- 1,20. Плюс вартість доставки. Транспортування високовольтними системами передачі коштує 35 копійок, розподільчими мережами - близько 1,20 гривень. Плюс націнка постачальника - близько 10 копійок. Так виходимо на вартість 2,80-3,20 гривень за кіловат. У цьому коридорі буде кінцева ціна для населення", - пояснив Святослав Павлюк.

Тариф 1,68 грн/ кВт-год для населення не є економічно обґрунтованим. Собівартість становить майже 90 коп. за кВт-год для Енергоатома. І десь 70 коп. для Укргідроенерго. Тариф має бути щонайменше 2,5 грн. Це собівартість 90 коп. і 1,68 грн – витрати на розподіл, розповів експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

Уряд пропонував поділити споживачів на чотири категорії: які споживають до 100 кВт-год; від 100 до 300 кВт-год; від 300 до 500 кВт-год; понад 500 кВт-год.

Зараз ви читаєте новину «Чому електроенергія повинна подорожчати — пояснення експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути