Ексклюзиви
середа, 30 червня 2021 14:34

Електроенергія подорожчає восени — експерт

Підвищення цін на електроенергію для населення відклали до 1 серпня. Уряд зберіг ціну на рівні 1,68 грн/кВт-год. Це рішення виключно політичне, з економікою не має нічого спільного. Просто не встигли підготувати варіант, який би влаштував усіх учасників переговорного процесу, розповів у коментарі Gazeta.ua експерт із енергетики Геннадій Рябцев.

Автор: Олена Луценко
  Собівартість електричної енергії для Енергоатома складає менше 1 грн
Собівартість електричної енергії для Енергоатома складає менше 1 грн

"Це рішення вбиває Енергоатом і Укргідроенерго. Мета - якщо не доведення до банкрутства, то погіршення економічного стану цих підприємств на стільки, щоб єдиним виходом було їхнє акціонування. Енергоатом впродовж кількох років реалізують електричну енергію за ціною, яка в декілька разів нижча за собівартість виробництва. Не отримує коштів для нормального проведення тих робіт, які передбачені планом розвитку. Отримує лише кошти на забезпечення надійності і безпеки роботи на мінімальному рівні дозволеному МАГАТЕ. Усі переймаються, як населення платитиме, якщо підвищимо ціни на електричну енергію. Коли зростала вартість газу і теплової енергії, чомусь ніхто не думав про населення. А тут намагаються захистити домогосподарства і громадян", - каже експерт.

За його словами, якщо держава вводить спеціальні зобов'язання, то вони мають бути розподілені на всіх учасників ринку електричної енергії.

"Чому саме державні підприємства мають нести збитки, тоді як інші компанії — отримувати надприбутки? Ті самі, що реалізують електричну енергію на порядок дорожче, ніж подає Енергоатом. Торік Енергоатом продавав електроенергію за ціною одна копійка за кіловат-годину. Тоді як населення платило 1,68 гривень", - говорить Геннадій Рябцев.

Собівартість електричної енергії для Енергоатома складає менше 1 грн, зазначив експерт.

"Є різні розрахунки. Залежно від того, що включати в собівартість. За різними оцінками — 75-90 копійок за кіловат-годину. Із нинішніх 1,68 гривень для населення, оператор системи передачі, оператор системи розподілу і трейдер - кожен забирає свої частки. Що залишилося, йде Енергоатому. Але там і копійки нема, виходить від'ємна величина. Але ж ніхто не хоче це вирішувати. Просто не вважають, що це проблема", - зазначив Рябцев.

Електроенергія для населення подорожчає восени, прогнозує експерт.

"Будуть тягнути до осені. Бо зараз триває гонитва за рейтингами. За нею забувають, що є ще й економіка. Майбутню ціну важко спрогнозувати. Є меморандум із МВФ. У ньому сказано, що Україна зобов'язується зняти всі обмеження, пов'язані з накладанням спеціальних обов'язків на ринках електроенергії та природного газу. На останньому їх зняли, на ринку електричної енергії — ще ні. Бо чиновники розуміють, що отримають дуже велике соціальне невдоволення. Крім того, в держбюджеті немає таких коштів, щоб забезпечити компенсацію тим, хто не зможе платити більше", - розповів Геннадій Рябцев.

На його думку, потрібен перехідний механізм або змінна ціна в залежності від обсягів споживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи зростуть на третину - Мінекономіки

"Наприклад, перші 100 кіловат-години будуть коштувати умовно 1,68 гривень. Наступні - 2,2 гривні. Далі - вартість зростає до рівня, який відповідає ціні для промисловості. Можна скористатися підходом так званого соціального пакету. Коли держава компенсує пенсіонерам і малозабезпеченим витрати на перші 100 кіловат електроенергії. Також оплачує певний обсяг газу та теплової енергії. Для всіх інших - ціни встановлюються на економічно обґрунтованому рівні", - підсумував Рябцев.

Українці, які споживають до 100 кВт/год, платитимуть менше. За підвищеними тарифами доведеться розраховуватися споживачам, які витрачають більші обсяги.

"Ми виділяємо населення, яке споживає до 100 кіловатів. На сьогодні це приблизно 41 відсоток споживачів із 16,9 мільйона домогосподарств. Проєкт нового ПСО передбачає захист цієї категорії населення через зменшення тарифу", – заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

До 100 кВт зараз споживають 41% українців із 16,9 мільйонів домогосподарств.

Остаточний варіант нових тарифів Кабмін ще не представив.

Зараз ви читаєте новину «Електроенергія подорожчає восени — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути