Ексклюзиви
субота, 20 червня 2020 21:10

Чому дешевий долар не вигідний Україні

Чому дешевий долар не вигідний Україні
Наприкінці травня курс долара перестав зростати і стабілізувався. Фото: pixabay.com

До осені долар дорожчати не буде. На користь гривні працюють кілька мільярдів доларів, які Україна отримала від МВФ, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

"Потім усе залежить від розгортання глобальної економічної кризи, другої хвилі пандемії коронавірусу. Крім того, стабільність курсу гривні має досягатися через зростання експорту та продуктивності праці. У нас зараз курс долара не зростає, адже скоротилася ділова активність. Бізнес згортає проєкти. Потреба в імпортному обладнанні, у капітальних інвестиціях падає. Крім того, люди менше купують, бо не мають грошей. Тому ціни не зростають, а гривня не девальвує", - пояснює економіст.

Каже, що влада застосовує дефляційну модель виходу з кризи. Вона полягає у різкому скороченні бюджетних видатків, коли виконують тільки захищені статті бюджету, а інвестиційні заморожують.

"Під час криз 2008-го, 2014-2015 років мали справу з інфляційною моделлю. Починали друкувати більше грошей. Зростала економічна активність, більшими ставали зарплати, активізувалася торгівля, а тому підтягувалися ціни. На фоні цього зростав курс", - каже Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким буде курс долара найближчим часом

Додає, що зараз Нацбанку потрібен низький, хоч і штучний, рівень інфляції. Це пов'язано з боргом нерезидентам у вигляді облігацій внутрішнього державного займу.

"Торік їхній портфель становив 100-120 мільярдів гривень. Це приблизно $5 мільярдів. Зростання долара не вигідне кредиторам, які вклали кошти у внутрішні українські цінні папери. Вони хочуть перевести свої доходи за вигідним курсом. Водночас це могло б позитивно вплинути на експортерів, які змушені за низькими цінами продавати товари на зовнішніх ринках. Перш за все йдеться про металургію", - підсумував економіст.

Національний банк України на 19 червня встановив курс валют на рівні 26,76 грн/дол. Долар стрімко почав дорожчати з 9 березня 2020-го. До цього переважно дешевшав. Найменше коштував у вересні 2019-го - 24,08 грн.

Зараз ви читаєте новину «Чому дешевий долар не вигідний Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути