Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2024 11:16

По 40 вже не буде - аналітики погіршили прогноз курсу долара

По 40 вже не буде - аналітики погіршили прогноз курсу долара
Державний борг на кінець цього року становитиме близько 94-96% ВВП. Фото: pixabay.com

Аналітики погіршили прогноз курсу долара до гривні. По 40 грн валюти вже не буде.

Курс гривні до долара на кінець поточного року очікується на рівні близько 42 грн/$1, оприлюднив Центр економічної стратегії консенсус-прогноз семи інвесткомпаній та аналітичних центрів.

"Пів року тому прогноз становив 40,5 грн/$1. Прогноз середньорічного курсу погіршено з 38,7 грн/$1 до 40,1 грн/$1, тоді як у бюджеті він закладений на рівні 40,7 грн/$1", - нагадали там.

Державний борг на кінець цього року становитиме близько 94-96% ВВП.

"Із урахуванням нового курсового прогнозу оцінка бюджетного дефіциту в доларах залишилася практично такою ж. Тобто більше ніж $40 млрд. Оцінку фінансових потреб підвищено приблизно на $3 млрд - до $53,5 млрд, а міжнародної допомоги приблизно на $1,5 млрд - до $36,5 млрд", - заявила заступниця директора ЦЕС Марія Репко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валюта рвонула угору: курс на 25 червня

Усереднений прогноз інфляції на поточний рік поліпшили з понад 10%, до менш як 8%. Тоді як очікування зростання реального ВВП погіршено до трохи менше ніж 3,5% з близько 3,9%.

"Якщо в грудні торік окремі аналітики допускали збільшення економіки цього року на 5%, то зараз оптимісти оцінюють його трохи вище 4%", - сказано в повідомленні.

До розробки долучилися експерти інвесткомпаній Concorde Capital, Dragon Capital та ICU, а також WIIW, Forbes Україна, Oxford Economics та Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД) з German Economic Team.

Валютний курс наприкінці року може зрости до 44 грн за долар. На зростання ціни за валюту впливають кілька факторів. Таку думку в інтерв'ю УНН висловила співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка.

Зараз ви читаєте новину «По 40 вже не буде - аналітики погіршили прогноз курсу долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути