Ексклюзиви
вівторок, 11 лютого 2020 17:53

Платіжки за транспортуваня газу можуть перерахувати

Платіжки за транспортуваня газу можуть перерахувати
Менші рахунки за доставку газу насамперед можуть отримати нові споживачі. Фото: Politeka

В Україні запланували змінити методику розрахунку тарифу на доставку газу. Зараз вона недосконала, тому споживачам доводиться переплачувати.

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг схвалила проєкт постанови "Про внесення змін до Кодексу газорозподільних систем". Документ оприлюднила на сайті для обговорення.

Новим споживачам з газовою плитою за доставку газу пропонують платити за нормою 39 куб. м у рік. З газовою плитою і колонкою - 126 куб. м у рік. Якщо домогосподарство використовує газ комплексно, у тому числі для опалення, рахуватимуть 314 куб. м у рік. Ті, хто в січні отримали квитанцію за доставку газу у розмірі 120 грн і більше, платитимуть у 5-6 разів менше - на рівні 27 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подвійні платіжки за газ скасують

"У Нацкомісії зробили помилку, об'єднавши в одній платіжці за доставку газу два різних платежі: за резервування і за розподіл газу. Це змішання і призвело до зростання невдоволення і нерозуміння споживачів, особливо тих, хто проводив газ за свої гроші. Котеджне містечко або населений пункт, жителі якого заплатили повністю за газифікацію, зараз платять знову ж повну суму за розподіл. Хоча це робити не зобов'язані. Мають оплатити тільки резервування потужності", - говорить Геннадій Рябцев із науково-технічного центру "Психея", пише ubr.ua.

Із податками, транспортуванням і націнкою газзбутів українці за новим методом розрахунку в січні заплатять 5,87 грн за куб. м. Щоправда, ціна не враховує плати за розподіл. Вона приходить окремою платіжкою. У січні 2019-го побутові споживачі платили 8,55 грн за кубометр газу.

Зараз ви читаєте новину «Платіжки за транспортуваня газу можуть перерахувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути