субота, 25 червня 2011 15:40

Після купівлі білоруської ГТС Росія зазіхне на стратегічні підприємства — експерт

Після купівлі білоруської ГТС Росія зазіхне на стратегічні підприємства — експерт

Керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар вважає, що продажем білоруської газотранспортної системи Росії президент Олександр Лукашенко заганяє себе в глухий кут. Про це він сказав у коментарі для Gazeta.ua.

"Приклад Білорусі показує, як не потрібно робити, - наголошує експерт. - Олександр Лукашенко дійшов до того, що йому нічого іншого не залишається. Політичний режим загнав себе в глухий кут. Світ став для Білорусі одновимірним: "Всё вокруг — Расея". Нема можливості звернутися до інших держав. Хіба що до Ірану чи Венесуели, але їхні можливості обмежені. Могли б якось допомогти китайські товариші. Але ніхто нічого не робитиме задарма. Росія це чудово розуміє".

На думку Гончара, головна складова краху білоруського "економічного дива" — внутрішня.

"Це намагання Лукашенка реалізувати модель державного капіталізму, яка базується на преференціях у цінах на енергоносії з боку Росії. Після продажу перших 50 відсотків акцій "Бєлтрансгазу" Білорусія отримувала протягом 2007-2010 років знижку вартості газу. Потім ці пільги на газ і нафту закінчилися. І коли "батько" став незручним і непотрібним Кремлю, то Росія легко реалізувала сценарій "удавки" для білоруського режиму", - зауважив Гончар.

Продажем ГТС усе не закінчиться, переконаний експерт.

"Якийсь тимчасовий ефект для стабілізації фінансової ситуації в державі може бути, а довгостроковий буде катастрофічний. Потім треба буде продавати далі — інші державні активи, які Лукашенко не виставляв на приватизацію. А як тільки стратегічні білоруські підприємства перейдуть до рук російських олігархів, настане фінал політичного життя режиму Лукашенка".

Така модель білорусько-російських відносин протрималяся з 1994 року — обрання Лукашенка президентом, нагадує фахівець. Але останні роки вона почала давати серйозні збої.

"Для українських політиків існує певна спокуса скористатися досвідом Білорусі — протриматися 15 років при владі. Але потім за все це розплачуватиметься вся країна, все суспільство — так, як це зараз відбувається у Білорусі із дефіцитами, девальвацією, жорсткими заходами, панікою серед населення тощо. Це розплата за "економічний рай" і тепличні умови в енергосекторі. Якщо українське керівництво піде по білоруському шляху , то влипнемо в ту саму халепу", — підсумовує Гончар.

Як повідомлялося раніше, офіційний Мінськ вирішив продати "Газпрому" 50 відсотків акцій "Белтрансгазу" за 2,5 мільярда доларів. Переговори про продаж Росії білоруської частки ГТС тривають у Москві.

Зараз ви читаєте новину «Після купівлі білоруської ГТС Росія зазіхне на стратегічні підприємства — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути