Ексклюзиви
субота, 17 червня 2023 14:58

Після електроенергії в Україні хочуть підняти тариф на воду

Після електроенергії в Україні хочуть підняти тариф на воду
Водоканали просять підняти тариф на свої послуги. Фото: tsn.ua

Водоканали різних міст України просять Національну комісію, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановити з 1 липня економічно обґрунтовані тарифи на послуги з водопостачання.

Це необхідно для стабільного постачання води і каналізування, розповів в ефірі національного телемарафону голова асоціації Укрводоканалекологія Дмитро Новицький, передає Gazeta.ua.

Асоціація також звернулася до президента України з проханням розглянути це питання на засіданні РНБО.

"Ситуація критична. Єдиним джерелом фінансування діяльності водоканалів є плата споживачів за користування цією послугою", ‒ зазначив Новицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оформити субсидію стане простіше

За його словами, нині вартість цих послуг обмежена тарифом, який встановлює щороку регулятор. Це відбувається на підставі розрахунків, які перевіряє НКРЕКП і ухвалює рішення до 1 січня наступного року.

"Було засідання 27 грудня, були ухвалені тарифи, і після чого з невідомих причин 30 грудня рішення, яке вже було ухвалено, було відправлено нібито на доопрацювання", ‒ сказав Новицький.

За його словами, водоканали нині працюють "в жахливих умовах недофінансування". За розрахунками, середній відсоток підняття тарифу по Україні становить 33%. Це орієнтовно на 80 грн більше від діючого тарифу на сім'ю з трьох людей.

"Безвідповідальне ставлення національного регулятора до цілої галузі вже призводить до жахливих наслідків. Вже почалися арешти рахунків водоканалів. Запорізький обласний водоканал, Уманський водоканал та інші на межі такого арешту. Ми попереджаємо, що ми не зможемо виконувати свою основну функцію. Ми будемо вимушені або не сплачувати за електроенергію, що обвалить ринок електроенергії, або обмежувати і погодинно подавати воду в міста", ‒ наголосив Новицький.

За його словами, підвищення тарифів стабілізує ситуацію, тому що у водоканалів з'явиться джерело покриття їхніх витрат.

"Ми зможемо хоча б частково покривати ті борги оплати за електроенергію, матеріали, обладнання. Таким чином ми забезпечимо стале постачання води і каналізування в містах", ‒ сказав Новицький.

В червні через підвищення тарифу на електроенергію година перегляду телевізора для українців в середньому подорожчає на 12 коп.

За годину використання комп'ютера ціна цього місяця зросла на 21,5 коп.

Зараз ви читаєте новину «Після електроенергії в Україні хочуть підняти тариф на воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути