Ексклюзиви
пʼятниця, 06 листопада 2020 15:20

Пенсійну реформу планують прискорити

Пенсійну реформу планують прискорити
Внески на особистий пенсійний рахунок почнуть брати з 1 січня 2022 року. Фото: pixabay.com

Запуск накопичувальної пенсійної системи можуть прискорити. Це стане можливим, якщо законопроєкт про накопичувальні пенсії №2683 приймуть до кінця 2020 року.

Почати стягувати платежі з українців планують не з 2023-го, а з 2022 року. Якщо проєкт закону встигнуть прийняти, внески на особистий пенсійний рахунок братимуть із 1 січня 2022 року.

Однак документ майже рік пролежав у парламенті, тож законодавчу базу навряд чи встигнуть підготувати до 2021 року. Крім того, в законопроєкті зазначено, що пенсійні відрахування почнуть стягувати з 2023 року, пише "Сьогодні".

Найбільші заперечення в обговоренні проєкту викликала ідея створення Пенсійного казначейства. За словами експертів, це може призвести до монополізації системи і створить високі корупційні ризики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд затвердив законопроєкт про пенсії - назвали вартість програми

Слід зазначити, що створення нової юрособи з нуля потребує багато грошей із бюджету. Впроваджувати обов'язкове пенсійне накопичення можна на базі наявної пенсійної інфраструктури. Таке рішення прискорить запуск системи і дозволить уникнути зайвих витрат, вважають у Мінсоцполітики.

Зараз в Україні пенсії низькі через постійний дефіцит Пенсійного фонду. В країні діє перший рівень системи пенсійного забезпечення – солідарний. Грошове забезпечення здійснюється за рахунок податків, які платять працюючі. З впровадженням другого рівня пенсійної системи – накопичувального, солідарний рівень також продовжить діяти.

Додаткові виплати до пенсій отримають ті, у кого в АТО/ООС загинув член сім'ї. Героїв України, Героїв Соціалістичної Праці та повних кавалерів ордена Трудової Слави частково звільнять від оплати комунальних послуг.

Зараз ви читаєте новину «Пенсійну реформу планують прискорити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути