середа, 21 вересня 2016 18:13

Відміна ліцензій не допоможе дрібним виноробам

Відміна ліцензій не допоможе дрібним виноробам

Відміна ліцензії на оптовий продаж вина допоможе середнім виноробним господарствам. Дрібним заважає законодавство радянських часів. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів винороб із Дніпра Ігор Заїка.

"Для виноробів, які переробляють кілька тонн винограду і роблять 2-3 тисячі пляшок вина на рік ця ліцензія ролі не грала. Вона на гуртову торгівлю - щоб винзавод міг продавати торговим мережам. Оскільки я продаю своє вино вроздріб у себе вдома, на ринку чи через інтернет - вона не потрібна. У мене інша проблема. Щоб працювати законно - мені потрібні всього дві копійчані ліцензії: на первинне виноробство - 780 гривень на рік і друга - на розлив, щоб я міг ліпити акцизні марки - до 2 тисяч гривень на рік. Але щоб отримати першу ліцензію, потрібне виробниче приміщення на відстані 50 метрів від житла, 140 документів, лабораторія, засоби контролю, технологічні карти тощо. Такі умови писали 50 років тому для великих винзаводів, коли не було приватної власності", - сказав винороб.

На його думку, сьогодні виноробство в Україні - бізнес крупних виробників. Щоб розвивалися дрібні господарства, потрібно міняти застарілі норми.

Прийнятий учора Верховною Радою Закон про відміну оптової ліценції вартістю 500 тис. грн на оптовий продаж алкоголю тим, хто виготовляє вино та медовуху, не лише розв'яже руки дрібним виробникам, але й змусить їх платити більше податків, вважає директор асоціації "Виноградарі та винороби України" Вячеслав Пономарьов.

"Буде й негативний наслідок цього закону. Верховна Рада узаконила виробництво медовухи. Але немає стандартів для виробництва цього напою. Дірки у законодавстві дозволяють виробляти фальсифікат. В основі меду лежить в середньому 82% цукрів різного походження, 17% води і 1% різного роду білки, вітаміни, мікроелементи. В Україні сьогодні є методи аналізу на натуральність вин, однак аналогічного тестування для медових напоїв немає! Зауважте, що немає закону стосовно виробництва "медових напоїв", на відміну від виноробної продукції, яка чітко регламентується профільним законом "Про виноград та виноградне вино". Тож будь-який виробник алкоголю зможе виробляти так звані "медові" напої з цукру, води та харчових добавок. І при цьому не матиме зобов'язань щодо отримання оптової ліцензії", - каже Вячеслав Пономарьов.

20 вересня Верховна Рада відмінила ліцензії вартістю 500 тис. грн на рік на оптову торгівлю вином та медовухою для виробників, які роблять ці напої із власних виноматеріалів та меду.
Площа виноградників в Україні становить 48,7 тис. га, зокрема плодоносних 44,2 тис. га. У 2015 році вироблено 17,35 млн дал. винопродукції. Офіційно розливає вино 61 підприємство. Кожен українець споживає 2,4 л вина на рік.

Зараз ви читаєте новину «Відміна ліцензій не допоможе дрібним виноробам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути