середа, 30 червня 2021 16:40

Ощадбанк приєднають до системи гарантування вкладів

До 2023 року в Україні пропонують збільшити суму гарантування вкладів фізосіб до 600 тис. грн. Ощадбанк хочуть приєднати до системи гарантування.

Автор: Олена Луценко
  Приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування є першим кроком на шляху входження ЄБРР до капіталу банку
Приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування є першим кроком на шляху входження ЄБРР до капіталу банку

Верховна Рада на засіданні 30 червня підтримала в першому читанні законопроєкт №5542-1. Документ підтримали 235 депутатів, пише Економічна правда.

Передбачається збільшити гарантовану суму відшкодування коштів за вкладами з 200 тис. грн до 400 тис. грн із дня набуття чинності закону й до 31 грудня 2022 року.

З 1 січня 2023-го гарантована сума зросте до 600 тис. грн.

Проєкт закону затверджує порядок проведення стрес-тестування системи гарантування вкладів фізосіб. Він визначає механізм урегулювання заборгованості Фонду за векселями, виданими в обмін на держоблігації у 2015-2016 роках у сумі 68,9 млрд грн. Про це повідомив автор альтернативного законопроєкту й голова податкового комітету Верховної ради Данило Гетманцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нерухомість, депозити чи державні облігації: куди краще вкласти гроші 2021 року

Приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування є першим кроком на шляху входження ЄБРР до капіталу банку. Питання платоспроможності ФГВ і входження Ощадбанку до Фонду також визначені в Меморандумі з МВФ.

Для досягнення домовленостей із Міжнародним валютним фондом Україні потрібно розв'язати проблемні питання у фіскальній галузі, енергетичній і в боротьбі з корупцією.

Нацбанк виступає за продовження переговорів між ЄБРР і Ощадбанком. Для того, щоб відбулося входження іноземного інвестора в капітал Ощадбанку, банк має приєднатися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Для цього підготовлений відповідний проєкт Закону України. Це, а також реструктуризація боргу Фонду гарантування перед Міністерством фінансів, дасть змогу збільшити гарантовану суму до відшкодування вкладникам.

Зараз ви читаєте новину «Ощадбанк приєднають до системи гарантування вкладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути