Ексклюзиви
субота, 01 вересня 2018 09:07

Нові шкільні правила, автокефалія і курс гривні - що чекати українцям у вересні
5

Автор: gazeta.ua
  В школах - нові правила
В школах - нові правила

Із вересня українці стануть платити більше за газ, вимкнуть аналогове телебачення і гривня знову втратить міцність. Цього місяця входять у силу законодавчі зміни в різних сферах життя. Нові правила паркування, видача "бебі-боксів", місія ревізорів для траншу МВФ, курс на НАТО і нові правила для забудовників - такі зміни чекають українців під час першого місяця осені 2018 року.

В школах - нові правила

З 1 вересня учнів чекають зміни в освіті. Найбільше, як і в минулому році, їх буде в початкових класах.

"Школярів будемо вчити не тільки рахувати, читати і писати, а й соціальним навичкам - проявляти свої емоції і комунікувати з іншими людьми. Зміни будуть вводитися поступово. Стандарт базової школи повинен стартувати з 1 вересня 2022 року, а стандарт старшої школи - з 1 вересня 2027. Школа стане інклюзивної. Вона буде враховувати потреби кожної окремої дитини. На практиці це означає переорієнтацію школи з предметів на правила співіснування в соціумі. Педагоги навчатимуть школярів працювати в команді, конструктивно виражати свої емоції, думки, і вирішувати складні завдання", - розповіла Лілія Гриневич, міністр освіти.

На освітню реформу держава виділила майже 2 мільярди гривень.

Підручники стануть не основним об'єктом в навчанні, а лише його частиною. Велику увагу приділено спільного простору школи, яке повинно допомагати учням розвиватися.

Домашні завдання в початковій школі зникнуть. Вважається, що в ранньому віці дітям краще проходити такі навантаження спільно з педагогами і однолітками.

Попрощалися початкові класи і з табелем успішності - будуть видавати в початковій школі свідоцтва досягнень. З'являться ранкові зустрічі. Перед уроками вчителі та учні будуть в неформальній обстановці обговорювати плани на день і ділитися тим, як пройшли їхні вихідні. Це допоможе дітям придбати і поліпшити навички спілкування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві з вересня розпочнуть капітальний ремонт мосту Метро

Автор: gazeta.ua
  Ціни на газ для населення не підвищуватимуть ще місяць
Ціни на газ для населення не підвищуватимуть ще місяць

Ціни на газ для населення не підвищуватимуть ще місяць

Від 1 вересня газ для населення не дорожчатиме. Кабмін ухвалив рішення, який подовжив спецзобов'язання "Нафтогазу України" щодо продажу газу за зниженою вартістю для потреб населення. Ця норма діятиме до 1 жовтня. Через місяць ціни можуть підвищити, адже цього вимагає і МВФ, кредити від якого хоче отримати Київ.

Україна може отримати автокефалію

Українська православна церква може стати канонічною і отримати томос автокефалії. Російські спецслужби і РПЦ готують провокації, щоб зупинити переговорний процес.

Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московському патріарху Кирилу про впровадження рішення щодо автокефалії в Україні.

З такою заявою після закінчення їхньої зустрічі виступив митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за процес подання томосу Україні.

Автор: 112.ua
  Україна може отримати автокефалію
Україна може отримати автокефалію

З 1 по 3 вересня у Стамбулі відбудеться загальне зібрання єпископату Константинопольської Патріархії. Очікується, що на ньому обговорять питання про створення єдиної помісної української церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців попередили, коли атакуватиме грип

У вересні приїдуть ревізори із МВФ

Уряд очікує отримати до кінця осені п'ятий транш в розмірі $1,9 млрд. Але для цього потрібно задовольнити всі вимоги світових фінансових установ і підписати майбутні договори про співпрацю.

З 6 по 19 вересня до Києва приїде місія Міжнародного валютного фонду. Мають обговорити надання чергового траншу на суму близько $2 млрд.

Автор: unian
  У вересні приїдуть ревізори із МВФ
У вересні приїдуть ревізори із МВФ

Сумарний зовнішній борг - 65 мільярдів доларів, які лежать на плечах українців. Цьогоріч Україна витратить 130 млрд грн на обслуговування зовнішнього боргу, не враховуючи погашення.

МВФ у березні 2015 року схвалив чотирирічну програму кредитування економіки України EFF на $17,5 млрд. В рамках цієї програми наша країна отримала від Фонду чотири кредитні транші на загальну суму 8,7 млрд дол. Термін програми закінчується в березні 2019 року.

Порошенко розкаже в ООН про злочини Росії

18 вересня відкриється Генеральна асамблея ООН. 26 вересня президент Петро Порошенко виступить на засіданні.

"Приготували цілий ряд ініціатив і неприємних сюрпризів для Росії. Будемо говорити про мілітаризацію і окупацію Криму, війну на Донбасі. Окремим питанням буде оголошення списку політв'язнів", - повідомив Петро Порошенко.

У 2017 році Порошенко презентував на Генасамблеї ООН план введення миротворців на Донбас. Але Росія виступила проти введення контингенту.

Долар буде стабільно зростати

Дешевого долара не треба чекати. Ріст цієї валюти в США і нестабільні економічні процеси в середині України не дадуть гривні зміцнитися.

"У вересня реальний курс гривні буде 29,5 грн. До нового року курс не буде перевищувати 30 грн за один американський долар. Влада має ресурси, щоб поки тримати курс на плаву. Але ще із весни рекомендую в гривні заощадження не тримати, адже українська економіка в глибокій комі. Дефолту не дадуть розпочатися до виборів, але після перегонів це буде гарна можливість анулювати борги. Також прохання - не тримайте заощадження в банках, адже це дуже ризиковано в такій нестабільній економіці", - повідомив Олексій Лупоносов, фінансовий аналітик.

Автор: gazeta.ua
  Долар буде стабільно зростати
Долар буде стабільно зростати

На думку експерта, гроші МВФ не дають економіці вмерти, але витрачаються і не стимулюють до зросту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Восени курс гривні буде повільно падати - банкіри

Україна йде в НАТО і Євросоюз

До 4 вересня президент України Петро Порошенко звернеться до депутатів Верховної Ради, щоб закріпити в Конституції майбутній шлях України.

"Юристи знайшли формулу, як оптимально і швидко закріпити в Конституції прагнення українців до інтеграції в Євросоюз і НАТО. У нас одна з найкращих армій континенту. Вона істотно посилить східний фланг НАТО. А навзаєм ми розраховуємо на гарантії колективної безпеки, які надає Альянс. Маємо рухатися на захід - подалі від ворожої імперії", - повідомив Петро Порошенко.

За його словами, війна Росії проти України - частина плану Кремля розвалити Європейський союз і НАТО.

Кінець епохи аналогового телебачення

1 вересня українці будуть без аналогового телебачення, за винятком жителів територій із особливим режимом. Перехід вже стався в Києві і Кіровоградській області. 31 серпня сигнал вимкнуть повсюдно і населення переходить на "цифру" - кабельного і супутникового ТБ, якщо така можливість передбачена комплектацією телевізора або є тюнер Т2.
Щонайменше 400 тис. жителів опиняться без улюблених ТБ-програм.

Уряд запропонував не відключати аналогове телебачення в районах, що суміжні із окупованими територіями бойовиками ЛНР і ДНР.

Правила паркування

27 вересня 2018 року набувають чинності нові правила паркування. З цього часу для призначення штрафу у поліцейських не буде необхідності вступати в контакт з порушником - його можна буде виписати на підставі фото- і відеофіксації. Оновленим законодавством приписано, в яких випадках припарковане транспортний засіб суттєво заважає руху і підлягає евакуації.

Право штрафувати порушників буде не тільки у поліцейських, а й у інспекторів з паркування - посадових осіб, яких призначають на посади місцевих органів влади.

Осінній призов

З 1 вересня набуває чинності президентський указ про осінній військовий призов. Терміни проведення: жовтень-листопад 2018 року. Призову підлягають визнані придатними за станом здоров'я чоловіка від 20 до 27 років, які не мають права на відстрочку або звільнення.
Приблизний кількісний склад осіннього призову можна зробити на підставі даних минулого року - 14-16 тис. чоловік.

Бебі-бокси

"Пакет малюка" - натуральна разова допомога, яку мати, батько, родич, патронажний вихователь новонародженої дитини отримує при виписці з пологового будинку. Склад "пакета малюка" стверджує Мінсоцполітики. Товари будуть упаковані в спеціальну коробку-люльку. Оцінюють допомогу в 5 тис. грн. Має бути 94 шт одноразових підгузників, чотири види пелюшок, дві шапочки, два боді, повзунки, шкарпетки, два термометра, ножиці, прокладки для лактації, ковдру, плед, матрац, рушник, вологі серветки, крем з ланоліном, рідке мило-шампунь, брязкальце.

Забудовники отримають нові містобудівні норми

З 1 вересня 2018 року набувають чинності нові містобудівні норми. У Мінрегіоні, після затвердження ДБН, зробили акцент на тому, що хочуть обмежити кількість людей, які проживають на певній площі: 450 осіб на 1 га з можливим збільшенням на 20% на нових територіях. Цей кількісний поріг буде можливий після вступу норм про максимальну поверховості будинків - виключно садибна забудова - для сіл з населенням до 1 тис. осіб;
будинки, висотністю до чотирьох поверхів - для сіл з населенням понад 1 тис. осіб; до п'яти поверхів - селища міського типу; до дев'яти поверхів - міста з населенням до 50 тис. чоловік; до 16 поверхів - міста з населенням від 50 до 100 тис. чоловік.

У вересні буде 10 вихідних, а це третина місяця.

З 11 вересня 2018 року запрацюють нові бюджетні рахунки для сплати податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів.

Громадське обговорення проекту нової редакції Українського правопису триватиме до 15 вересня.

Головний сервісний центр МВС створив сервіс відкритих даних в реєстрації авто в Україні, що надає доступ до інформації, починаючи з 2013 року. Сервіс не містить конфіденційної інформації, але дає можливість ознайомитися з технічними характеристиками зареєстрованих авто - можна порівнювати дані по реєстрації транспортних засобів по регіону, датою випуску, марку і модель, типу палива та кольором.

Туристичні компанії і мандрівники склали список найкращих місць відпочинку по місяцям. У вересні рекомендують відвідати Саракініко на грецькому острові Мілосі. Саракініко - має вигляд як пляж на Місяці (якби вони там були). Білі, ніби кістки, відполіровані часом камені вкривають узбережжя, розповідають журналісти. Пейзаж різко контрастує із синьо-зеленими водами Егейського моря. Саракініко не має аналогів.

12 вересня відбудеться презентація нових гаджетів Apple - це буде iPhone 11, iPhone 11 Plus и iPhone 9. Відомий аналітик Мін-Чі Куо опублікував дані про характеристики майбутніх iPhone 2018. За словами експерта, будуть представлені три гаджета: 5.8-дюймове оновлення iPhone X, 6,5-дюймовий варіант моделі Plus, і 6.1-дюймова LCD-модель.

6 вересня відбудеться прем'єра фільму "Таємний щоденник Симона Петлюри". Сюжет стрічки охоплює період життя Симона Петлюри, головного отамана військ Української Народної Республіки і лідера Директорії УНР, коли той перебував в еміграції у Парижі, до того дня, коли Петлюру вбив Самуїл Шварцбард. Історія розповідає не лише про план знищення Петлюри, а й про останні дні його життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики потішили погодою у вересні: хто від неї виграє

Погода буде теплою, але не посушливою

Вересень обійдеться без різких перепадів температур вдень і вночі. Середньодобову температуру прогнозують на рівні +17°C: вдень близько +23°C, вночі +12°C. Однак, на завершення вересня сонячна погода зміниться більш похмурою і дощовою. У цей період у деяких регіонах можуть спостерігатися штормові явища.

Перші осінні дощі можуть йти до 10 вересня і тривати близько п'яти днів. Уже після цього почнеться так зване перше бабине літо (до 25 числа) після чого почнеться похолодання.

Найсильніші магнітні бурі очікуються з 8 по 14 вересня. Це небезпечний період для гіпертоніків, сердечників. Проводьте більше часу на свіжому повітрі. У разі раптового погіршення здоров'я терміново зверніться до лікаря. У несприятливий період дуже важливий хороший сон, здоровий спосіб життя. Варто уникати стресу.

25 вересня місяць буде уповні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цифрова ера, падіння курсу, мігранти із Росії - що зміниться для українців у серпні

Українці отримали в липні 2018 багато суспільно важливих змін. Відбувся перерахунок пенсії, збільшення соцвиплат і розпочався сезон відпусток.

Зараз ви читаєте новину «Нові шкільні правила, автокефалія і курс гривні - що чекати українцям у вересні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути