Ексклюзиви
середа, 01 серпня 2018 10:00

Цифрова ера, падіння курсу, мігранти із Росії - що зміниться для українців у серпні
5

Автор: 112.ua
  Аналогове телебачення зникне в оселях українців
Аналогове телебачення зникне в оселях українців

Із серпня розпочнеться перехід українського телебачення у цифровий світ. Цього місяця входять у силу законодавчі зміни в різних сферах життя. Завершення вступної компанії, зростання ціни на паливо і тарифи, заміна домашнього телефону і коливання курсу валюти - такі зміни чекають українців під час останнього місяця літа 2018 року.

Цифрове мовлення - в селі без телевізора?

З 1 серпня 2018 року в Києві, Київській і Кіровоградській областях буде припинене аналогове ефірне мовлення національних та місцевих телеканалів у зв'язку з міжнародними зобов'язаннями країни щодо впровадження цифрового мовлення. З 31 серпня цього року, використання аналогової радіотехнології припиниться для усієї України. Українців зобов'язали переходити на ефірно-цифрове, кабельне, супутникове або інтернет-телебачення. Щонайменше 400 тис. жителів опиняться без улюблених ТБ-програм.

"Держава оголосила, що відключить аналогове телебачення, але як це зробити технічно, ще не знає. Також у більшості телеканалів є дві ліцензії - на цифрове і аналогове телемовлення. Тому тут теж якась дивна ситуація. Загалом зрозуміло, що безкоштовного телебачення відтепер не буде. За будь-яке підключення доведеться заплатити - або одноразово, або щомісяця. Прогнозую, що плата за телеканали зросте в кабельній мережі", - сказав Ярослав Пахольчук, виконавчий директор "1+1 медіа".

Цифрове телебачення не покриває територію всієї країни. У Чернігівській області цифрове покриття складає майже 100%, в Сумській – 95%. У Запорізькій, Львівській та Рівненській областях – близько 85%. У Вінницькій – понад 80%, майже стільки ж – у Житомирській і Волинській.

Уряд запропонував не відключати аналогове телебачення в районах, що суміжні із окупованими територіями бойовиками ЛНР і ДНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 118 рекордів - вчені в шоці від погоди у липні

Паливні проблеми - зростуть ціни

"Нафтогаз" збільшить вартість газу для підприємств у серпні 1,7-1,8%. Такі зміни неодмінно вплинуть на собіварість послуг і товарів українських виробників.

"Уряд штучно створив проблему подорожчання тарифу на газ, адже зупинив зростання ще минулого року. Планувалося піднімати на 20-25% кожного року і це б не так шокувало українців. Мусимо платити ринкову ціну, адже це економічно доцільно і також це вимога МВФ. Зараз же із грошей бюджету фінансуємо облгази, які мають численні схеми зловживань. За роки так і не створили загальної системи обліку газу. Тому ці загравання уряду із бідними українцями можуть викликати кризу восени. Після стрибку курсу гривні якраз ці малозабезпечені верстви найбільше постраждають", - повідомив економіст Борис Кушнірук.

Також із 1 серпня в Києві зростуть тарифи на тепло, адже остаточно завершився перехід від "Київенерго" до нового комунального підприємства "Київтеплокомуненерго". НКРЕКП схвалила збільшення тарифу на виробництво теплової енергії для населення Київтеплоенерго на 0,2% до 784,58 гривень/Гкал.

З 1 серпня зросте ціна на паливо, адже попит в серпні завжди піковий. Подорожчає бензин, дизпаливо, але найбільше - автогаз.

В серпні МВФ не надасть $1,9 млрд

Уряд очікував до кінця літа отримати від МВФ п'ятий транш в розмірі $1,9 млрд. Але ймовірність отримати до вересня необхідний кредит стала дорівнювати нулю.
Сумарний зовнішній борг - 65 мільярдів доларів, які лежать на плечах українців. Цьогоріч Україна витратить 130 млрд грн на обслуговування зовнішнього боргу, не враховуючи погашення.

МВФ у березні 2015 року схвалив чотирирічну програму кредитування економіки України EFF на $17,5 млрд. В рамках цієї програми наша країна отримала від Фонду чотири кредитні транші на загальну суму 8,7 млрд дол. Термін програми закінчується в березні 2019 року.

Автор: gazeta.ua
  Курс гривні буде змінюватися
Курс гривні буде змінюватися

Українцям доведеться міняти домашні телефони

Нацкомісія не має заперечень щодо початку пілотного проекту "Укртелекому" із тестового відновлення фіксованої телефонії за допомогою мобільного зв'язку.
Проект розпочнеться у серпні 2018 року.

"Єдине, що змінюється, - це телефонний апарат. Телефон нового зразка можна придбати або взяти в оренду за 1 грн/міс. Така пропозиція доступна як фізичним, так і юридичним особам", - йдеться в повідомленні компанії.

Проект триватиме 3 місяці.

1 серпня оприлюднять рейтинговий список вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування. У разі зарахування абітурієнта на бюджетну форму навчання у заклади вищої освіти, його статус заяви в електронному кабінеті повинен змінитися на "Включено до наказу". Найбільше заяв було подано на спеціальності "Філологія", "Право", "Менеджмент", "Середня освіта" та "Комп'ютерні науки".

З 1 серпня почне роботу Морська адміністрація, яка буде координувати роботу 13 морських портів і здійснювати безпеку судноплавства.

З 1 серпня в Україні запроваджується електронний кабінет для автоперевізників. У ньому будуть записані всі дані щодо перевізника, його ліцензії і маршрутів, а також про накладених штрафів або стягнень. Буде надано доступ самої компанії перевізника, трансінспекції і Нацполіції.

Нацбанк вводить з 1 серпня плату за підкріплення кас банків монетами номіналами 10 і 50 коп. До цього підкріплення кас банків монетами було безкоштовним. Тариф за видачу монет номіналом 10 копійок буде становити 20 гривень за тисячу штук, номіналом 50 копійок - 35 гривень за тисячу монет.

З 1 серпня Мінфін оновив форми звітів щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та змінив порядок їх формування та подання страхувальниками.

З серпня 2018 року в Україні змінено порядок перерахунку пенсій деяким категоріям громадян. Метою змін стало спрощення майбутніх перерахунків та підвищень соцвиплат. Передбачені негайні перерахунки пенсій для тих громадян, яким не перераховували виплату більше двох років, а також особам, які працювали після призначення пенсій і тим, хто мають страховий стаж менше двох років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти порадили, коли краще купувати долари

В Криму російські спецслужби готують теракти

На початку серпня російські спецслужби готують терористичні акти в окупованому Криму.

"Спецслужби Росії проведуть терористичні акти проти цивільного населення окупованого Криму з масовими жертвами. Основними об'єктами атак можуть стати обрані громадські місця (торгові центри, ринки, масові заходи) і об'єкти інфраструктури (пункти водопостачання та склади з пальним). Спишуть на українську ДРГ і київську владу. Таким чином залякують місцеве населення і тримаю терор", - повідомив Дмитро Тимчук, нардеп і голова Центру військово-політичних досліджень.

Автор: gazeta.ua
  Росіяни готують теракти на окупованому Криму
Росіяни готують теракти на окупованому Криму

Із Росії буде навала мігрантів до Європи

В серпні на територію України буде хвиля незаконних мігрантів. Прямують до Європи із Росії.

"Після Кубку світу із футболу в Росії залишилось кілька тисяч "вболівальників", які готуються нелегально перетнути із Луганської, Харківської, Сумської та Чернігівської областей кордон із Росією. Потім триватиме транзит нелегалів до західних кордонів України", - повідомив Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ.

Автор: gazeta.ua
  Мігранти із Росії приїдуть до України
Мігранти із Росії приїдуть до України

З серпня Нацслужба здоров'я оголосила другий етап підписання угод із медичними установами. 15 серпня стане відомо, яким закладам первинної медичної допомоги Нацслужба здоров'я з жовтня почне оплачувати послуги за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

З серпня Нацбанк переглянув методику розрахунку офіційного курсу гривні до долара США, осучаснив джерела даних, що використовуються для його розрахунку, і наблизив час його оприлюднення.

На День Незалежності українцям покажуть новітню зброю

На параді до Дня Незалежності українцям покажуть зброю, яку бачили лише на випробуваннях.

"На військовому параді на честь Дня Незалежності України ми вперше побачимо практично всі нові зразки техніки і зброї, які досі поблизу бачили і мацали лише обрані", - повідомив військовий експерт Сергій Згурець.

За його словами, в цьому році по Хрещатику пройдуть оперативно-тактичний комплекс "Сапсан", високоточна система залпового вогню "Вільха", автоматизована реактивна система "Верба", нова самохідна 155-мм гаубиця "Богдана". А ось легендарний бойовий танк "Ноту" не покажуть.

Довгі вихідні

Традиційно 24 серпня вся країна відзначає День Незалежності, а значить, українців знову чекають довгі вихідні. Так, свято припадає на п'ятницю, тому відпочиватимуть громадяни з 24 по 26 серпня. А ось 23 серпня – передсвятковий день, тому варто пам'ятати про те, що робочий час у всіх державних установах скоротять на годину.

Всього на серпень припадає 9 вихідних днів і 22 робочих.

Безкоштовних ліків має побільшати

Міністерство охорони здоров'я України затвердило попередній реєстр препаратів урядової програми "Доступні ліки". Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом II типу і на бронхіальну астму зможуть дешевше отримувати в аптеках необхідні препарати за рецептами лікарів уже в серпні.

Автор: gazeta.ua
  Безкоштовні ліки легко отримати в аптеках
Безкоштовні ліки легко отримати в аптеках

До оновленого переліку увійшов 261 препарат від 46 виробників (18 з яких українських, 28 іноземних). З 1 серпня 2018 року українські пацієнти зможуть отримувати на 22 препарати більше, ніж раніше.

Тарифи на воду можуть зрости

Холодне водопостачання в Україні в липні виявилося під загрозою. Зупинило роботу єдине хімічне підприємство "Дніпроазот", яке виробляє хлор, який українські водоканали використовували для дезінфекції води. Перед великими містами встала небезпека залишитися без питної води через нестачу хлору.

"Дніпроазот" збільшив ціну на хлор з 11 тис. грн до 47,25 тис. грн з ПДВ за тонну – тобто майже вп'ятеро.

В серпні - на Сейшели

Серпневим туристам журналісти редакції CNN радядть пляж Ансе сурс д'Аржан ("Срібна копальня") на острові Ля Діґ, Сейшели. Він залишається найпопулярнішим пляжем туристичного архіпелагу. Тут знімалися відомі фільми, серед них - "Вигнанець" 2000-го з Томо Генксом у головній ролі. Глибина води на пляжі під час відливу зазвичай не вище колін. Це робить його популярним місцем для сімейного відпочинку з дітьми.

Погода буде теплою, але не посушливою

Інтенсивність дощів в Україні стихне вже з початку серпня, але сильної посухи останнього місяця літа також не передбачається.

Серпень 2018 буде теплим і холодні дні настануть не скоро, хоча вже наприкінці місяця очікується незначне похолодання. Найвищі температури повітря чекають нас на початку місяця до +32ºС.

Дощова погода прогнозується в середині і під кінець місяця. Найбільше опадів випаде на заході країни.

Найсильніші магнітні бурі очікуються з 16 по 20 серпня. У цей період можливі збої в роботі мобільного зв'язку та деякої техніки. Крім того, метеозалежних можуть турбувати серйозні проблеми зі здоров'ям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довгоочікувані прем'єри року: які фільми покажуть у серпні

Українці отримали в липні 2018 багато суспільно важливих змін. Відбувся перерахунок пенсії, збільшення соцвиплат і розпочався сезон відпусток.

Зараз ви читаєте новину «Цифрова ера, падіння курсу, мігранти із Росії - що зміниться для українців у серпні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути