вівторок, 05 травня 2020 11:50

Нацбанк випустив нову 5-гривневу монету

Із 5 травня НБУ вводить в обіг нову монету номіналом 5 грн, присвячену увічненню пам'яті й перемозі у Другій світовій війні, яка тривала 6 років, повідомляє пресслужба регулятора.

У Нацбанку зазначили, що значний внесок у перемогу над нацизмом зробила Україна і зазнала величезних людських і матеріальних втрат. За роки війни загинули майже 9-10 млн українців.

Монету з рифленим гуртом діаметром 35 мм викарбували з нейзильберу. Категорія якості-спеціальний анциркулейтед. Тираж випуску - 40 тис. шт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти пояснили, чому зараз варто скуповувати долари

Вгорі аверсу монети на дзеркальному тлі під малим гербом України розміщено напис: "75 років Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні". Зліва на матовому тлі: 2020 / Україна / 5 гривень.

 

Внизу на дзеркальному тлі зображений голуб, що тримає оливкову гілку - символ свободи, миру та перемоги. Праворуч унизу розміщений логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

На реверсі монети зображено стилізовану композицію: вертикальний колючий дріт, який умовно ділить площину на військову та мирну. Зліва потріскані, рвані краї символізують напругу, тривогу, біль, а на її тлі - напис "1939".

У червні в обігу з'являться понад 5 млн монет номіналом 10 грн. Водночас громадяни й надалі зможуть користуватися паперовими банкнотами аналогічного номіналу. Спеціально обмінювати їх не потрібно. Вони зникнуть з обігу внаслідок зношення.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк випустив нову 5-гривневу монету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути