понеділок, 25 червня 2012 17:36

Нова ініціатива Бойка витягне з бюджету 25 мільярдів гривень - ЗМІ

Нова ініціатива Бойка витягне з бюджету 25 мільярдів гривень - ЗМІ
В уряді обговорюється можливість звільнення від сплати ПДВ близько 10 млн тонн нафти на рік. Фото: news.if.ua

Впровадження ініціативи Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо звільнення від сплати ПДВ 10 млн тонн імпортної нафти на рік для переробки на українських НПЗ в комплексі з запровадженням мит і квот у відношенні імпорту нафтопродуктів в першу чергу відіб'ється на споживачеві у вигляді зростання цін на нафтопродукти на АЗС.

Про це пише "Дзеркало тижня. Україна".

За інформацією видання, розмір мит і квот на імпорт нафтопродуктів, які планує ввести Міненерговугілля, може бути не нижче 100 євро за тонну.

"У більш звичних величинах це рівно 1 грн на кожному літрі палива. Оскільки ціни виростуть не тільки на імпортний, але і на український нафтопродукт (для цього, власне, і запроваджуються мита в цивілізованому світі), то на 10 млн тонн внутрішнього споживання бензину і ДТ споживачі переплатять нафтовим компаніям більше 10 млрд грн", - пише газета .

Крім того, видання зазначає, що реалізація цих ініціатив профільного міністерства призведе до великих втрат для державного бюджету України. Так, "видима" частина бюджетних втрат від звільнення імпортної нафти від ПДВ сягне 12-13 млд грн. До неї необхідно додати зникнення податкових надходжень від імпортних нафтопродуктів, які є сьогодні в фінансовому балансі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожна третя АЗС у Тернополі та Хмельницькому торгує підозрілим паливом - дослідження

"10 мільйонів тонн нафти замінять близько 6 млн тонн світлих нафтопродуктів, з яких у цінах 2012 року (в середньому $950/тонна по бензинам і дизпаливу) буде сплачено 9,12 млрд грн ПДВ. А з пільгою по нафті це сумарно сягне вже більше 20 млрд грн", - пише "ДТ".

Видання підкреслює, що з 10 млн тонн нафти також буде вироблено близько 30% мазуту, який весь буде відправлений на експорт, так як в середині країни він не використовується. Через це державі доведеться відшкодувати експортерам близько 3,3 млрд грн ПДВ. В результаті, загальні втрати бюджету України від ініціатив Міненерговугілля можуть досягти 25 млрд грн на рік.

Нагадаємо, в уряді обговорюється можливість звільнення від сплати ПДВ близько 10 млн тонн нафти на рік. Метою цієї операції називають необхідність завантажити сировиною для переробки вітчизняні нафтопереробні заводи.

Зараз ви читаєте новину «Нова ініціатива Бойка витягне з бюджету 25 мільярдів гривень - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути