середа, 20 червня 2012 09:17

Кабмін придумав, як захиститися від експансії "Газпрому" на ринок нафтопереробки

Кабмін придумав, як захиститися від експансії "Газпрому" на ринок нафтопереробки
Обсяг "пільгової" нафти може становити близько 10 млн тонн на рік. Фото: belnafta.ru

Уряд розглядає можливість встановлення квоти на ввезення нафти для переробки на українських НПЗ без сплати ПДВ.

Обсяг може становити близько 10 млн тонн на рік. Про це з посиланням на високопоставлене джерело в департаменті нафтової і нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості пише "Комерсант-Україна" у публікації "На підвищених тонах".

"Міністерство економічного розвитку і торгівлі не проти запровадити мита на імпортовані в країну нафтопродукти. Однак якщо ми введемо їх без спеціального розслідування, то можемо порушити умови членства у Світовій організації торгівлі", - пояснив співрозмовник.

За його словами, розслідування триватиме мінімум півроку, а нафтопереробні заводи потрібно завантажити вже зараз.

"Для того щоб забезпечити це завантаження, ми плануємо скасувати ПДВ на нафту", - пояснило джерело.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У конкурсі на найкращу назву другої "вишки Бойка" перемогла 15-річна школярка

Співрозмовник пояснив, що Мінекономрозвитку в цілому не проти цієї ініціативи. Оскільки весь обсяг ПДВ, який отримає бюджет цього року, оцінюється в 1-1,2 млрд грн, саме стільки має бути перераховано в разі імпорту запланованого обсягу азербайджанської сировини на Кременчуцький НПЗ "Укртатнафти".

"Кабміну важливо завантажити нафтопереробні заводи, адже нинішні умови створюють ідеальні можливості для експансії на внутрішній український ринок російського "Газпрому", що негативно вплине на позиції України на переговорах про ціну природного газу", - зазначило джерело.

Раніше російський "Газпром" оголосив про плани по створенню мережі АЗС в Україні.

Інформацію Міненерго підтвердило виданню джерело в Кабміні: "Така ініціатива дійсно розглядалася сьогодні (19 червня) на окремій нараді в Кабміні".

У прес-службі уряду вчора підтвердили, що під вівторок пройшла нарада за участю представників Міненерго, Мінфіну і Мінекономрозвитку з питання створення умов для забезпечення роботи українських НПЗ. У прес-службі Міненерго коментувати запровадження пільг на імпорт нафти не стали. Раніше глава Мінекономрозвитку Петро Порошенко заявив, що міністерство почало повторне розслідування з питання введення мит на імпорт нафтопродуктів. Це сталося через зупинку Лисичанського НПЗ (належить ТНК-ВР), що не витримав конкуренції з імпортними нафтопродуктами з Білорусі та Росії.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін придумав, як захиститися від експансії "Газпрому" на ринок нафтопереробки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути