четвер, 17 травня 2012 09:30

Україна може залишитися без російської нафти

Україна може залишитися без російської нафти
Поставки російських нафтопродуктів в Україну можуть різко знизитися через проблеми на залізниці. Фото: topneftegaz.ru

Поставки російських нафтопродуктів в Україну можуть різко знизитися через проблеми на залізниці. Тривалі аварії цистерн змусили Ространснагляд ввести нові обмеження, які повинні забезпечити безпеку і не допустити нових катастроф.

Але нафтовики попереджають, що зупинять видобуток, якщо "критична ситуація" не вирішиться. Це загрожує стабільності поставок палива на український ринок, де продукція з РФ і Білорусі вже займає майже 40%, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Нафтовики зійшли з рейок".

Російська НК "Альянс" з 15 травня наполовину знизила завантаження Хабаровського НПЗ через невивезення готової продукції залізницею.

"Повна зупинка підприємства через неможливість розвантаження мазуту може відбутися вже в найближчі три доби, що призведе до зриву забезпечення Далекосхідного регіону моторними паливами", - повідомила президент "Альянсу" Муса Бажаєв в листі на ім'я в.о. міністра енергетики Росії Сергія Шматка.

Про аналогічні проблеми президенту "Российских желехных дорог" (РЖД) Володимиру Якуніну і в.о. міністра транспорту РФ Ігор Левітін написав і виконавчий директор ТНК-BP Герман Хан. Він називав ситуацію з транспортуванням сирої нафти залізницею "критичною", зазначивши, що відвантаження компанії становлять менше половини від добової норми.

"Компанія буде змушена знизити видобуток нафти і приступити до зупинки свердловин. Втрати, в тому числі і в результаті ненадходження податків до бюджету, можуть сягнути більше 150 мільйонів доларів щомісяця", - говорить Хан.

"Роснефть", "Лукойл", "Газпром нафта", ТНК-ВР і "Башнефть" підготували спільний лист, в якому просять "до 1 серпня продовжити особливі умови для перевезення темних і світлих нафтопродуктів з метою безперебійного забезпечення кінцевих споживачів". Джерела додають, що серед постраждалих є й "Транснафта", яка вже на 130 тис. тонн відстає від плану експортних поставок. У компанії підтвердили, що "зіткнулися зі складною ситуацією на залізничній ділянці ССТО".

Зазначимо, Росія скоротила поставки нафти на НПЗ України за 4 місяці 2012 року на 53,2% - до 725 тис. тонн.

Зараз ви читаєте новину «Україна може залишитися без російської нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути