четвер, 02 квітня 2020 15:28

Нафту нема де зберігати - експерти говорять про кризу на ринку палива

Нафту нема де зберігати - експерти говорять про кризу на ринку палива
Споживання нафти впало до мінімального рівня. Фото: pixabay.com

Через пандемію коронавірусу і введення карантинів по всьому світу попит на нафту впав до такого рівня, що на ринку утворився надлишок уже видобутого чорного золота. У світі може закінчитися місце для зберігання всіх непотрібних барелів.

Сховища, нафтопереробні заводи, термінали, кораблі і трубопроводи можуть в кінцевому підсумку досягти меж своєї ємності, чого не було з 1998 року, відзначають аналітики видання.

"Ринок починає сигналізувати про те, що не тільки немає попиту на цю нафту – її просто нема куди дівати", – сказав CNN Джефф Вілл, старший енергетичний аналітик Neuberger Berman.

Один із варіантів зберігання-завантаження всієї додаткової нафти на кораблі. Близько 20% світового парку дуже великих перевізників сирої нафти можуть стати плавучими сховищами. Але навіть це не поглине надлишків. Великі зупинки виробництва нафти почнуться у квітні та травні. Старі, менш продуктивні нафтові свердловини, швидше за все, буде закрито першими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому ціни на бензин в Україні не падають так швидко, як ціни на нафту у світі

Видання зазначає, що слабкий попит, викликаний пандемією коронавірусу, не триватитиме вічно. Зрештою, авіакомпанії знову піднімуть літаки в повітря і почнуть купувати реактивне паливо. Водії будуть купуватимуть більше бензину, коли повернуться до роботи.

"Але до того моменту нафтова промисловість може не видобувати стільки нафти, скільки раніше, тому що свердловини закрито. Сьогоднішній нафтовий надлишок може раптово перерости в завтрашній дефіцит нафти", - пише CNN.

Зниження ціни на нафту – тимчасовий процес, розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Нафтою починають цікавитися, коли бачать пікові значення. Про неї активно говорили, коли був стрибок ціни до $80 за барель. Під час карантинних заходів сповільнюються робочі процеси. А тому світове споживання нафти скорочується. У будь-якому разі після стабілізації ситуації ціна повернеться до $50-60 за барель.

Зараз ви читаєте новину «Нафту нема де зберігати - експерти говорять про кризу на ринку палива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути