Ексклюзиви
четвер, 02 квітня 2020 08:43

Чому ціни на бензин в Україні не падають так швидко, як ціни на нафту у світі

Чому ціни на бензин в Україні не падають так швидко, як ціни на нафту у світі
Фото: reuters

Бензин в Україні дешевшає 2-й тиждень поспіль, але не так суттєво - від гривні аж до 3. У Антимонопольному комітеті керівникам АЗС порекомендували опустити цінник ще мінімум на 3 гривні.

Ціни на нафту в світі зменшилися більше, як удвічі, але на українських заправках ціни практично не змінилися, пише ТСН.

"В бюджетному сегменті якраз і вийшло 3.30-3.40 на літрі, але водночас ми бачимо і зменшення об'ємів, які дуже суттєві до 20 відсотків. А в перспективі на квітень ми прогнозуємо падіння іще до 50 відсотків", - каже президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.

Очікувати стрімкого здешевлення пального не доведеться, якщо його купуватимуть менше, говорять власники АЗС. Законтрактували нафтопродукти по старим цінам. Розпродати їх швидко не можуть.

"Ті контракти, які ми закуповуємо пальне, вони в березні місяці були невиконані навіть, оскільки попит дуже впав у зв'язку з карантином. Більше, ніж на 40 відсотків. І ті запаси, які ми маємо на сьогодні, вони вищі того, що ми можемо купити в квітні", - кажуть власники АЗС.

Експерти стверджують, що якщо курс стабілізується - ціни зменшуватимуться. А поки курс гривні коливається, залишаться приблизно на тому ж рівні.

"Потенціал для зниження він зберігається, але якщо гривня і далі не буде сповзати, якщо далі не будуть падати продажі, а вони скоріш за все будуть падати, тому що люди ставлять машину на прикол", - коментує директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

За розрахунками чиновників із Антимонопольного комітету, бензин та дизель мали б подешевшати ще мінімум на 3 гривні за літр. Тож у середу в антимонопольному провели перемовини із операторами нафтового ринку.

"Більшість з них погодилися із висновками АМКУ про наявність потенціалу до подальшого зниження цін", - йдеться в повідомленні комітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська нафта обвалилася до рекордних показників

Та коли ціни на пальне можна буде знизити ще суттєвіше, опитаний нами керівник однієї з мереж АЗС відповів на це питання так: "Ці рекомендації можна тільки до відома послухати, вони ж в економіці не приймають участі, виплачувати відсотки банкам чи зарплатню. Якщо падіння і відбудеться, воно відбудеться поступово, може там числа з 15-го (квітня)".

У Європі пальне різко не здешевшало. Ціни у березні в різних країнах впали не більше, ніж на 3 грн.

Мережі автозаправних станцій (АЗС) можуть знизити ціни на бензин щонайменше на 3 гривні за літр - вважають в Антимонопольному комітеті України. Кілька тижнів у країні фіксують тенденцію до незначного зниження цін на пальне.

Зараз ви читаєте новину «Чому ціни на бензин в Україні не падають так швидко, як ціни на нафту у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути