вівторок, 27 березня 2018 13:54

"Не штовхайтесь, будь ласка! Це вам не вісімнадцятий рік": як з'явилися радянські буржуї

"Нова економічна політика означає заміну розверстки податком, перехід до відновлення капіталізму значною мірою", - так описав більшовицький ватажок Володимир Ленін нову економічну політику - НЕП. Вона замінила політику "воєнного комунізму".

Автор: Карпатський Оглядач
  Постанова про заміну продрозкладки податком.
Постанова про заміну продрозкладки податком.

Основними причинами переходу до НЕПу були глибока соціально-економічна і політична криза, різке скорочення промислового та сільськогосподарського виробництва. Відбувались масові повстання селян, робітників, солдат і матросів. 27 березня 1921 року X з'їзд РКП(б) затвердив резолюцію "Про заміну продрозкладки натуральним податком".

Продрозкладка діяла з 1916 по 1921-й. Виробники віддавали державі весь обсяг наявної продукції. Ціни встановлювала держава. Крім зерна, продрозкладка поширювалася на картоплю, м'ясо. Пізніше на всю сільгосппродукцію. Проводилася в примусовому порядку.

Продподаток встановили на рівні 20%. У майбутньому планували знизити до 10%. Водночас, найбідніша частина селян повністю звільнялася від нього. Після сплати продподатку, селянин міг вільно продати залишки продукції.

Автор: Коммерсант.ru
  Масові базари під час НЕПу.
Масові базари під час НЕПу.

У липні 1921 року дозволили відкриття торгових закладів. Поступово скасовували державні монополії на різні види продукції і товарів. Для дрібних підприємств встановили спрощений порядок реєстрації. Переглянули допустимі розміри використання найманої праці - з 10 працівників 1920 року до 20 працівників на 1 підприємство по липневому декрету 1921-го. Ввели певні гарантії для приватної власності.

Почали з'являтися перші непмани або совбури (советские буржуи) — дрібні підприємці. Займались переважно торгівлею, дрібним виробництвом.

"Сидит, предположим, нэпман Егор Горбушкин на своей квартире. Утренний чай пьет. Масло, конечно, сыр, сахар горой насыпан. Чай земляничный. Родственники так и жрут эти продукты без устали. Нэпман Горбушкин тоже, конечно, от родственников не отстает – шамает. Под пищу, конечно, легкий разговор идет. Дескать, пожрем сейчас и пойдем ларек открывать. Надо торговлишкой оправдать чего сожрали", - писав радянський письменник Михайло Зощенко.

Автор: Коммерсант.ru
  У липні 1921 року було дозволено відкриття торгових закладів. Поступово скасовувалися державні монополії на різні види продукції і товарів.
У липні 1921 року було дозволено відкриття торгових закладів. Поступово скасовувалися державні монополії на різні види продукції і товарів.
Більшовицька преса описувала непманів у зневажливій формі. Підкреслювали відштовхуючу зовнішність та поведінку.

"Вечерами они любили собираться большими и шумными компаниями в модных ресторанах и кабаре, выбирали по карточкам блюда, барственно покрикивали официанту: "Эй, поскорее, отец!". Пьянея, они начинали безудержно хвастаться своими коммерческими талантами и успехами, любили называть себя "солью земли", и нередко можно было слышать, как какой-нибудь обрюзгший нэпман в седых бобрах презрительно говорил случайному бедно одетому прохожему: "Не толкайтесь, пожалуйста! Это вам не восемнадцатый год", - писав радянський слідчий Лев Шейнін, передає "Коммерсант.ru".

Автор: Історична правда
  Головною розвагою непманів було відвідування ресторанів і кабаре.
Головною розвагою непманів було відвідування ресторанів і кабаре.

З другої половини 1926 року приватний сектор почали витісняти з економіки. Різко збільшили для них податки.

"По деловой жизни был нанесен непоправимый удар. Набиравшая силу экономика стала падать. В магазинах появились километровые очереди. Налоги на компании стали такими высокими и складывалась такая ситуация, что частные предприятия вначале свертывали свою деятельность до терпимых согласно налоговой шкалы пределов, а потом и совсем закрывались", - згадує непман Леонід Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Росії можна переказати не більше 3 тисяч доларів

На початок 1930-х приватні підприємці як соціальна група перестали існувати, колишні непмани потрапили під репресії.

З другої половини 1920-х почалися перші спроби згортання НЕПу. Безпосереднім приводом для цього став зрив хлібозаготівель наприкінці 1927 року. В кінці грудня знову почали застосовувати примусову конфіскацію хлібних запасів.

У жовтні 1928 року розпочалося здійснення першого п'ятирічного плану розвитку народного господарства. Взяли курс на індустріалізацію і колективізацію. Хоча офіційно НЕП ніхто не відміняв, на той час він був уже фактично згорнутий. Юридично НЕП перестав існувати 11 жовтня 1931 року. Тоді прийняли постанову про повну заборону приватної торгівлі в СРСР.

Від Голодомору 1932-1933 років загинули 7 млн українців. Раніше заявляли про 3,5 млн жертв. Це число вивели, опираючись на результати радянських переписів населення. Науковці вважають, що в сучасних працях не враховують низку смертей, пов'язаних із Голодомором. Кількість убитих під час спроб утечі за кордон у пошуках їжі. Припускають, що втрати населення можуть бути ще більшими.

Зараз ви читаєте новину «"Не штовхайтесь, будь ласка! Це вам не вісімнадцятий рік": як з'явилися радянські буржуї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути