пʼятниця, 09 липня 2021 17:58

"Не любимо показувати реальні доходи" - скільки насправді бідних в Україні

Кількість бідних в Україні рахується за прожитковим мінімумом. За офіційною статистикою, такими є 1,6% населення. Але треба враховувати, що це офіційні показники. В Україні багато людей отримують зарплату в конверті. Також працюють за кордоном, заробляють по €1 тис. Але ніде не декларують заробітки. За офіційною статистикою, вони теж бідні, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

Автор: Олена Луценко
  Великі зарплати отримують фахівці фінансової системи, держслужбовці та айтішники
Великі зарплати отримують фахівці фінансової системи, держслужбовці та айтішники

"Найбільше бідних було у 2000-2002 роках. Це виключно математично. Тому що показник прожиткового мінімуму поміняли і в результаті з'явилися бідні. Ця статистика абсолютно не відповідає дійсності. Дослідження можуть бути реальні, якщо в нас будуть всі платити податки й отримувати білі зарплати. Тоді можна буде порахувати. Українці не люблять показувати реальні доходи. Навіть якщо людина багата, вона ніколи не скаже про це. Треба враховувати, які в нас бувають ситуації. Людина офіційно не працює, займається якимсь бізнесом. Має житло, авто. Але за документами вона безробітна, не працює вже років п'ять-десять", - говорить економіст.

Реально менші доходи за фактичний прожитковий мінімум у частини пенсіонерів, за словами експерта.

"У них пенсії малі. Зарплати великі отримують фахівці фінансової системи, держслужбовці та айтішники. Бо там не платять грошей у конвертах, лише по-білому. А у сфері послуг за тисячу гривень на місяць працюють люди. Схожа ситуація в будівництві, сільському господарстві. Навіть на промислових підприємствах є офіційна і неофіційна зарплата", - додав Охріменко.

Співвідношення між бідними та багатими в Україні реально порахувати неможливо, зазначає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Податківці зможуть без рішення суду накласти арешт на будь-яке майно" - які зміни готують для бізнесу

"Можемо взяти лише офіційні дані. В Україні якраз мало бідних, виходячи з точки зору покупок. Є такий показник — скільки купують автівок. У нас він на рівні з Європою. На 10 тисяч населення купують 112 автівок за рік", - підсумував він.

23,2% українців торік отримували менш як 3847 грн на місяць. Це дохід нижче фактичного прожиткового мінімуму. Так жили 8,8 млн громадян України, повідомляє Держстат.

0,6 млн українців 2020 року мали дохід нижче прожиткового мінімуму. Він становив 2078 грн. 2019-го кількість таких громадян була меншою і налічувала 0,4 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «"Не любимо показувати реальні доходи" - скільки насправді бідних в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути