Ексклюзиви
понеділок, 18 лютого 2013 10:14

НБУ стимулюватиме банки купувати індексовані облігації внутрішньої держпозики?

НБУ стимулюватиме банки купувати індексовані облігації внутрішньої держпозики?
МВФ попросив Нацбанк скасувати заборону банкам враховувати у валютній позиції валютні резерви під проблемні кредити. Фото: dt.ua

Міжнародний валютний фонд (МВФ) попросив Національний банк України (НБУ) скасувати заборону банкам враховувати у валютній позиції валютні резерви під проблемні кредити.

Якщо НБУ прислухається до думки фонду, то кредитні установи скуплять на ринку мільярдні суми, ніж чинитимуть тиск на валютні резерви регулятора, пише "Комерсант-Україна".

Тому ймовірно, що НБУ не виконає вимогу МВФ, а буде стимулювати банки купувати індексовані облігації внутрішньої держпозики.

Про те, що місія МВФ під час свого останнього візиту до Києва настійно рекомендувала Національному банку скасувати постанову №107 від 2009 р., повідомили відразу кілька банкірів. При цьому, за їх словами, МВФ набагато менше хвилювало адміністративно встановлюваний курс гривні до іноземних валют.

"Але МВФ розуміє, що з відміною цього неринкового постанови банки повинні будуть конвертувати більше 53 млрд грн у валюту, і це сильний тиск на резерви регулятора. Тож фонд готовий розглянути план поступового скасування", - розповів один із банкірів, які спілкувалися з керівництвом МВФ.

Директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова підтвердила, що місія фонду обговорювала це питання, але не змогла висловити думку НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр економіки заявив, що гроші МВФ сприятимуть добробуту українців

"Позиція Нацбанку за підсумками місії ще формується, і ми повідомимо її, як тільки вона буде готова. Ми ще навіть не отримали рекомендації МВФ за підсумками візиту. І чи буде це питання згаданий в документах? Я сумніваюся", - зазначила Щербакова.

Постанова №107 створила на міжбанківському ринку підвищену пропозицію іноземної валюти і погасила її дефіцит. Цим документом Нацбанк з 22 червня 2009 р. заборонив враховувати в відкритої валютної позиції валютні резерви, створені під видані банками валютні кредити. Тоді ця постанова викликала великий резонанс в банківській системі, оскільки суперечило міжнародній практиці.

Керівники десяти банків з іноземним капіталом, обурені позицією НБУ, звернулися в усі міжнародні структури, вимагаючи допомоги у скасуванні документа, але нічого не добилися. Враховуючи в позиції валютні резерви, акціонери іноземних банків могли хеджувати частину своїх валютних ризиків. Постанова зобов'язало їх формувати резерви в гривні.

У підсумку банки поступово продали більше 2,5 млрд дол., що дозволило знизити тиск на гривню. Однак частина банків навіть до 2012 р. не могла привести валютну позицію у відповідність до вимог і, відповідно, не допускалася на конкурси НБУ з рефінансування.

"Наскільки я знаю, "УкрСіббанк" та "ОТП Банк" змогли навести позицію, тільки коли продали портфелі валютних кредитів факторинговим компаніям, а "Райффайзен Банк Аваль" і "Сітібанк" стали купувати індексовані облігації уряду, які НБУ дозволив враховувати в позиції", - пояснив скарбник одного з іноземних банків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ так і не почув від влади України про вільний курс гривні

"Банки постійно домагалися скасування постанови. В 2010 р. МВФ переконав Нацбанк поступово скасувати його, але потім почалися "валютні гойдалки", і про обіцянку забули. Тепер НБУ буде змушений таки виконати вимогу фонду, так як хоче отримати черговий транш", - доповнив скарбник іншого банку.

Поява на ринку 53 млрд грн для конвертації в 6,5 млрд дол. в поточній ситуації значно зменшить здатності регулятора утримувати курс. Тому банкіри впевнені, що НБУ не дозволить їм купувати валюту.

"Нещодавно Щербакова збирала нас і говорила про успішний експеримент з чотирма банками, яким дозволили враховувати в позиції ОВДП (облігації внутрішньої держпозики), індексовані на курс валюти. Тепер Нацбанк хоче поширити цей експеримент на всі інші банки і таким чином виконати вимоги МВФ", - повідомив директор казначейства одного з банків.

Індексовані ОВДП номіновані в гривні, але їх прибутковість прив'язана до офіційного курсу української валюти до долара США на момент погашення паперів. Вони користуються набагато меншим попитом, ніж ОВДП, номіновані в іноземній валюті. Останній раз аукціон з ним відбувся 30 січня - Мінфіну вдалося залучити лише 100 млн грн. Якщо НБУ змінить правила, попит на ці папери зросте на порядок.

Зараз ви читаєте новину «НБУ стимулюватиме банки купувати індексовані облігації внутрішньої держпозики?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути