четвер, 11 червня 2020 15:33

НБУ знизив облікову ставку до історичного мінімуму: що зміниться для населення

НБУ знизив облікову ставку до історичного мінімуму: що зміниться для населення
Через зниження облікової ставки Нацбанку депозити можуть стати менш прибутковими. Фото: НБУ

Національний банк знизив облікову ставку з 8% до 6%. Це найнижчий рівень за історію незалежної України.

"Пом'якшення монетарної політики необхідне, щоб підтримати економіку під час поступового згортання карантину. Адже впав як споживчий, так й інвестиційний попит. До прогнозованих показників повертатиметься довше, ніж очікували", - сказав голова НБУ Яків Смолій.

Додав, що Україні вдалося продовжити співпрацю з МВФ. А це відкрило доступ до фінансування Світового банку та ЄС.

"Маємо справу фактично з механістичною реакцією Національного банку на рівень інфляції. Останнім часом офіційні показники зростання споживчих цін досить низькі. Плюс треба розуміти, що активізувалися розмови про необхідність пом'якшення умов кредитування та активізацію економіки. Крім того, у першому кварталі 2020 року відбувся різкий обвал інвестиційної діяльності. На що теоретично зниження облікової ставки може позитивно вплинути", - розповів Gazeta.ua економіст Ярослав Жаліло.

Але в наших умовах облікова ставка фактично не впливає на зростання кредитування, додав він.

"Наприклад, 2019-го ставку знижували кілька разів, а корпоративне кредитування все одно пішло в мінус. Та й для населення прямих наслідків не буде. Можливо, це вплине на наміри банків щодо зниження ставок за депозитами. Водночас можуть виникнути ризики, пов'язані з фінансуванням різних програм підтримки, наприклад, іпотечного кредитування. Справа в тому, що в певних випадках застосовують механізм субсидіювання різниці між обліковою ставкою та реальною ринковою, під яку зробили запозичення. Не думаю, що матимемо справу зі зниженням відсотків за кредитами. Тому розрив зросте", - пояснив Жаліло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський обіцяє здешевлення кредитів

За словами колишнього міністра економіки Тимофія Милованова, існує ризик погіршення економічної ситуації та другого спалаху коронавірусу.

"Зниження облікової ставки і пом'якшення монетарної політики має бути посилено діями уряду зі стимулювання реального сектора економіки. Це зниження податків та збільшення підтримки людей, які втратили роботу, та підприємств, які потерпають від економічноі кризи. Головна мета - підтримати загальний попит в економіці, не допустити масових звільнень, створити умови для інвестицій та модернізації підприємств", - наголосив він.

Активно знижувати облікову ставку Нацбанк почав з грудня 2019-го. До цього вона становила 15,5% річних. Облікова ставка - це вартість грошей у країні. Вона впливає на умови кредитування. Чим нижча ставка, тим більші можливості в банків знижувати відсотки за кредитами. Щоправда, за таких умов менш прибутковими мають ставати й депозити. Останнім часом ставки за ними почали знижуватися.

Зараз ви читаєте новину «НБУ знизив облікову ставку до історичного мінімуму: що зміниться для населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути