Нульовій інфляції у жовтні сприяло збільшення негативного розриву ВВП у III кварталі 2012 року до -3.5%, а також суттєве уповільнення зростання цін на продовольчі товари з високим ступенем оброблення (до 2,3% у річному вимірі).
Про це йдеться в аналітичній записці Національного банку України (НБУ).
"Основним фактором цього залишається падіння цін на сирі продукти. Вузька базова інфляція в жовтні становила 0,1%, проте в річному вимірі продовжилось її зниження (до -0,8%). Небазовий ІСЦ продовжив знижуватися як у місячному (на 0.1%), так і в річному вимірі (на 1.2%) переважно завдяки високій пропозиції продовольчих товарів на ринку", - зазначено в повідомлені.
НБУ зазначив, що індекс цін виробників у жовтні суттєво знизився - на 1,5% порівняно з попереднім місяцем, а в річному вимірі його зростання уповільнилося до 0,6%.
Нагадаємо, за офіційними даними в жовтні індекс споживчих цін не змінився порівняно з попереднім місяцем і відповідним місяцем минулого року. Базова інфляція в жовтні становила 0,1%, проте в річному вимірі вже понад рік триває її зменшення.
Коментарі