четвер, 01 листопада 2012 16:02

Цього року інфляція в Україні буде однією з найнижчих у світі - Найман

Цього року інфляція в Україні буде однією з найнижчих у світі - Найман
Ерік Найман переконаний, що Україні не під силу утримувати дуже низьку інфляцію. Фото: glavcom.ua

Через глобальну кризу 2008-2009 років влада України направила зусилля на цінову стабільність в країні. Однак після нормалізації ситуації в світовій економіці монетарна політика в країні не була пом'якшена, внаслідок чого уповільнилося економічне зростання.

Про це сьогодні на прес-конференції розповів керуючий партнер інвестиційної кампанії "Capital Times" Ерік Найман.

"Україна після кризи 2008-2009 років пережила дуже складні часи: довелося істотно збільшити боргове навантаження на державний бюджет. По суті, економіці був прописаний постільний режим: низька інфляція, відсутність зростання монетарних агрегатів, стабільність курсу гривні на шкоду високим темпам економічного зростання", - сказав він.

За його словами, інфляція в Україні в поточному році може бути однією з найнижчих у світі.

"Коли на початку 2012 року потрібно було переходити до більш сучасної економічної політики - так званої "оздоровчої гімнастики": поступово відпускати курс гривні, збільшувати монетарну складову - момент був упущений. Багато в чому, на жаль, на догоду фетишу стабільності курсу гривні. Вже дуже багато уваги у нас цьому приділяють чомусь. У підсумку отримували дефляцію. Цього року інфляція в Україні виявиться нижчою, ніж у єврозоні, Великій Британії, США, Росії, Китаї, більшості країн", - зазначив Найман.

"Це складно назвати успіхом, тому що Україна є державою з перехідною економікою. Нам не по силам утримувати дуже низьку інфляцію - баланс між ціновою стабільністю і економічним зростанням був порушений", - додав експерт.

Найман висловив переконання, що про новий економічний курс, якщо такий буде, можна дізнатися лише після оприлюднення проекту державного бюджету на 2013 рік.

"У 2013-2014 роках Партії регіонів потрібно буде підготуватися до президентських виборів 2015 року, тобто створити економічну основу для переобрання свого кандидата. Відповідно, в партії будуть проходити переговори про те, яку економічну політику вибрати", - вважає фахівець.

Зараз ви читаєте новину «Цього року інфляція в Україні буде однією з найнижчих у світі - Найман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути