четвер, 16 листопада 2017 12:17

НБУ хоче позбутися дрібних монет

НБУ хоче позбутися дрібних монет
Станом на сьогодні в обігу перебуває 12,9 млрд штук дрібних монет. Фото: sharij.net

Нацбанк планує відмовитися від карбування монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок.

Монети дрібних номіналів майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їхню номінальну вартість, розповіли у прес-службі Національного банку.

Основними споживачами таких монет є торговельні мережі, заклади громадського харчування, громадський транспорт, аптеки, відділення Укрпошти, організовані і неорганізовані ринки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять українських монет, які можна дорого продати в інтернеті

Нацбанк підготував проект постанови "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів". Передбачається відмова від карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок, також 25 копійок. За відсутності монет номіналами 1, 2 і 5 копійок 25 копійок не будуть розмінюватися 10-ма копійками.

Попри це монети всіх зазначених номіналів залишатимуться в обігу. Однак у подальшому готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами даних номіналів.

Станом на сьогодні в обігу перебуває 12,9 млрд штук монет. Монет номіналами 1 коп. нараховується 2,4 млрд штук, 2 коп. - 1,4 млрд штук, 5 коп. - 1,9 млрд штук, 10 коп. - 3,8 млрд штук, 25 коп. - 1,7 млрд штук, 50 коп. - 1,2 млрд штук і 1 гривня - 0,5 млрд штук.

Зважаючи на важливість цього рішення, Нацбанк виносить таку пропозицію на обговорення громадськості. Обговорення триватиме до 18 грудня поточного року.

Опрацювавши відгуки та пропозиції від населення, торговельних закладів, банків, бізнесових кіл та державних установ, Нацбанк розгляне можливість застосування заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги).

27 жовтня Національний банк України ввів в обіг пам'ятні монети зі срібла й нейзильберу "150 років Національному академічному театру опери та балету України ім. Тараса Шевченка". Номінал - 20 та 5 грн.

Зараз ви читаєте новину «НБУ хоче позбутися дрібних монет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути