вівторок, 04 червня 2013 10:21

НБУ хоче просувати систему масових електронних платежів

НБУ хоче просувати систему масових електронних платежів
Нацбанк планує перейти на міжнародні стандарти платіжних систем. Фото: newzz.in.ua

Національний банк України (НБУ) вживає спроби активізувати розвиток платіжної системи НСМЕП, карти якої непопулярні серед банківських клієнтів.

1 червня стартував чотиримісячний пілотний проект модернізації системи. Передбачено створення карт одночасно і з магнітною смугою, і з EMV-чіпом, пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "НБУ додасть картками привабливості".

НСМЕП має намір використовувати спеціальні технології захисту даних для розрахунку картками в інтернеті. Для цих цілей планується використовувати QR-коди. За допомогою цієї технології можна буде здійснювати платежі в магазинах, при покупках у телемагазинах, отриманні готівки з банкоматів.

Нацбанк у майбутньому також обіцяє випускати картки НСМЕП, якими можна буде користуватися за кордоном при розміщенні на карті логотипу міжнародної платіжної системи.

Стандарт EMV був розроблений компаніями Europay, MasterCard і Visa в 1994 році та використовується міжнародними платіжними системами. Тим часом НСМЕП до останнього часу працювала за стандартом, розробленим Нацбанком. Тому використання цих карт вимагало від банків установки спеціального програмного забезпечення, що робило їх непопулярними на ринку. Обіцянка перевести НСМЕП на відкриті стандарти CPA, сумісні з EMV-платформою, Нацбанк дав ще минулого літа.

Зараз НСМЕП займає невелику частку українського ринку. З 2004 року, коли почалася промислова експлуатація системи, банки-еквайєри випустили 9,5 млн карт. Велика частина з них була емітована за рішенням уряду: торік державний Ощадбанк випустив близько 6 млн карт для виплати компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР.

НБУ не оприлюднить кількість карт інших платіжних систем, але в 2012 році учасники ринку стверджували, що в Україні використовується близько 21 млн карт системи Visa і 11 млн карток MasterCard. Зі 176 банків із НСМЕП працюють 58.

Зараз ви читаєте новину «НБУ хоче просувати систему масових електронних платежів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути