четвер, 09 квітня 2020 11:22

Назвали суму компенсації українцям, які втратили роботу – ексміністр економіки

Назвали суму компенсації українцям, які втратили роботу – ексміністр економіки
Ексміністр економіки Тимофій Милованов вважає, що українцям, які втратили роботу, держава має виплатити 5 тис. грн pixabay.com

Відсутність грошей на їжу та втрата роботи впливатиме на українське суспільство багато років. Щоб підтримати українців і їх не зламати потрібно їм допомогти. Про це говорить ексмінстр економіки Тимофій Милованов.

"Зараз важливо, щоб держава підтримала українців. В Польщі, Чехії, Великобританії є підтримка громадянам: від 50 до 80% зарплати їм заплатить держава. В нас безробітним можна було б зробити цю допомогу на рівні мінімальної зарплати, тобто, 5 тисяч гривень", - каже Тимофій Милованов в інтерв'ю 24 каналу.

За даними соцопитувань 57% людей мають заощаджень на 4 тижні або менше і лише 7 % мають на кілька днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, як трудові мігранти будуть повертатися на роботу

"Люди, які не мають грошей на їжу, будуть позичати й економити. Якщо люди не матимуть грошей, щоб їсти, годувати сім'ю то це велика проблема, яка вплине на супільство на роки. Тому маємо зробити все, щоб стати на облік в центр зайнятості було легко. Нам важливо щоб ця система працювала добре і ми перераховували гроші людям, які їх потребують. В Берліні подаєш аплікацію і отримуєш гроші за раз від кількох сотень євро до кількох тисяч. В Нью- Йорку навпаки велика проблема. Там додзвонитися не можна, бо стара система підтримки", - каже Милованов.

Уряд розглядав метод тимчасового перебування в центрах зайнятості. Коли людину не звільняють, а ставлять на облік, щоб їй перераховували гроші. Важливо щоб не тільки зараз не звільняли, а щоб в людей була робота, коли карантин закінчиться

"Частину зарплати зможе взяти на себе держава. В нас працює 17,4 млн людей. Половина з них офіційно працевлаштовані. 3-4 млн треба підтримати. На це держава має витратити 15 млрд гривень. Тобто три місяці до 50 млрд. Це пакет, який є підйомним для України", - додає Милованов.

За час карантину кількість безробітних зросла на 40 тис. осіб. У центрах Служби зайнятості зареєстровано 364,3 тис. безробітних українців. Водночас у базі 55 тис. вакансій. Це на третину менше за торішні показники.

Зараз ви читаєте новину «Назвали суму компенсації українцям, які втратили роботу – ексміністр економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути