четвер, 09 квітня 2020 09:20

Експерт пояснив, як трудові мігранти будуть повертатися на роботу

Експерт пояснив, як трудові мігранти будуть повертатися на роботу
У Польщі потрібні трудові мігранти на сезонні роботи REUTERS

У Польщі потребують українських мігрантів. Там вже розпочалися сезонні роботи, розповів Gazeta.ua Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

"Економічна криза вб'є в Україні велику кількість малих та середніх підприємств. Попит серед населення значно скоротиться, бо люди будуть економити і витрачати гроші на предмети першої необхідності. Про збільшення зарплат можна буде забути і сподіватися тільки на збереження самого робочого місця. Трудові мігранти вдома зможуть тимчасово влаштуватися на низькооплачувану роботу в сільському господарстві,на виробниче підприємство, водіями, у службу доставки, тощо", - каже Воскобойник.

Експерт переконаний, що трудові мігранти дочекаються відкриття кордонів і знову повернуться на роботу.

"Української зарплати не вистачить на те, щоб повноцінно підтримувати свою родину. А за кордоном людина може важко попрацювати 3-6 місяців, а потім повернутися в Україну на такий саме період, зайнятися особистими справами. А потім знову поїхати на заробітки. І хоча це важкий графік життя, багатьох він влаштовує. Бо дозволяє півроку фактично не працювати, а заробляти більше, ніж за цілий рік, працюючи вдома", - пояснює експерт.

Уряд в цій ситуації мало що може зробити. В України немає грошей для підтримки приватного сектору державою.

"Може хоча б зараз урядовці зрозуміють цінність малого бізнесу. Вона полягає в тому, що люди самі собі створюють робочі місця, без допомоги держави. І саме тому потрібно цей сегмент економіки розвивати, а не обкладати податками. На жаль, на це надії майже немає. Тому трудова міграція буде тільки посилюватися в перспективі", - каже Василь Воскобойник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У людей безвихідь": до чого призведе подовження карантину

Більша частина заробітчан повернеться в Польщу. Там вже почалися сезонні роботи і робочих рук бракує.

"Через відсутність українців на роботі, польські роботодавці терплять збитки. Замінити українців на разі немає ким. Більше того, ті поляки, які зараз повернулися додому з заробітків, не підуть в масовому порядку збирати спаржу чи на іншу сезонну роботу. Бо це важка та специфічна робота, яка не приносить у Польщі тих заробітків, як у Німеччині, наприклад. Тому в умовах, що склалися, польські підприємці можуть розраховувати тільки на українців. Для того, аби наші співвітчизники знову мали можливість поїхати на роботу до Польщі, будуть розроблені спеціальні правила, які відповідатимуть принаймні частковому зняттю карантину. Як один із реалістичних варіантів, може бути застосований 2-тижневий карантин для українців, які заїжджатимуть до Польщі", - говорить Воскобойник.

Німецькі підприємці потребують кваліфікованих робітників, які повинні знати німецьку мову. Це обов'язкова вимога, яку не так просто виконати для людини, яка ніколи не вчила іноземних мов і має вік 40 чи більше років. Крім того, велика частка німецької економіки розрахована на експорт, який в умовах початку економічної рецесії буде падати. Це все призведе до падіння ВВП та скорочення робочих місць.

"В умовах старіння населення та нестачі молодих людей, Німеччина все одно потребуватиме іноземної робочої сили, в тому числі і українців. Працювати можна на будь-яких роботах – сезонний збір врожаю, на будівництві, в лікарні, у службах доставки, на виробництві чи складі, водієм чи програмістом", - додає експерт.

Після запровадження карантину безробітними стали 4% українців. 35% опитаних продовжують працювати, як раніше, ще 29% працюють віддалено. У відпустці за власним бажанням перебувають 32% респондентів, свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, як трудові мігранти будуть повертатися на роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути