четвер, 08 лютого 2018 15:40

Назвали країну, яка запрошує українців на заробітки

Назвали країну, яка запрошує українців на заробітки
Влаштовуючись на роботу закордоном, важливо знайти сумлінного посередника з хорошою репутацією. Щоб людина розуміла, що підписує і на яких умовах працює. Фото: 1News

Чеський уряд заявив про розширення більш, ніж у два рази - майже до 20 тис., робочих квот для іноземців. Крім того, Чехія спростила процес працевлаштування та видачі віз українським трудовим мігрантам.

Влада Чехії намагається залучити в країну більше будівельників, технарів, аграріїв, промисловців і навіть айтішників. Так, на сайтах пошуку роботи щомісяця вивішують близько 300 вакансій від чеських роботодавців і посередників. Часто по одній вакансії наймають кілька працівників, пише ubr.ua.

"В Україні виробництво давно задихається від нестачі кваліфікованих робітників, які їдуть закордон. Будівельники теж нарікають на дефіцит фахівців. Монтажники, штукатури, муляри, бетонники - це головний біль для роботодавців. Українська it-галузь, яка у 2018 році виросте ще на 30%, віддавати своїх профі закордонним роботодавцям явно не має наміру", - прокоментувала HR-експерт сайту rabota.ua Тетяна Пашкіна.

Єдиний шанс утримати фахівців в Україні — підвищувати заробітні плати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заробляє 25 тисяч гривень на місяць" - нардеп розповів про українця-офіціанта у Польщі

"Зарплата в Чехії для різноробочих коливається від 75 до 100 чеських крон (близько 130 грн) на годину. Токарі, слюсарі, ливарники, будівельники, аграрії отримують від 120 до 170 крон (близько 220 грн) на годину. Було б розумно піти на збільшення окладів для людей, зайнятих у сільському господарстві. Оскільки в України потенціал набагато вищий, ніж у більшості європейських країн і економічний ефект від таких заходів міг би бути вагомим", - зауважила директор агентства по працевлаштуванню за кордоном Travel Service Анастасія Недбайло.

Влаштовуючись на роботу за кордоном, важливо знайти сумлінного посередника з хорошою репутацією. Щоб людина розуміла, що підписує і на яких умовах працює.

"Посередники, які пропонують привабливі умови "по безвізу" за свої послуги беруть від 100 до 350 євро. Нерідко вони пропадають одразу після отримання грошей. Тоді людину депортують за нелегальну роботу, не виплачують зарплату. Легальної роботи в Чехії "за біопаспортами" немає", - попередила Анастасія Недбайло.

За результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології, 31,6% українців хочуть жити в більш комфортних умовах. 9,4% - не можуть себе професійно реалізувати в Україні. 45,2% готові виїхати за кордон для того, щоб отримувати більше грошей.

Зараз ви читаєте новину «Назвали країну, яка запрошує українців на заробітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути