вівторок, 19 травня 2020 16:10

Назвали продукти, які найбільше подорожчали

Назвали продукти, які найбільше подорожчали
У квітні найбільше подорожчали фрукти - 12,8%. Фото: pixabay.com

У квітні 2020-го споживчі ціни зросли на 2,2%. Водночас у квітні кризових 2014-2015 років побачили зростання на 4-4,3%.

"Зазвичай у період обмежень та невизначеності населення намагається збільшити запаси товарів першої необхідності, передусім продуктів. Це часто призводить до різкого збільшення попиту на них, перебоїв у постачанні та зростання цін на товари. Саме така ситуація спостерігалася нещодавно з гречаною крупою. Разом з тим у березні-квітні 2020-го масштабного ажіотажного попиту та суттєвого зростання роздрібних цін на продукти не відбулося", - наголосив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко, передає пресслужба організації.

За його словами, це пов'язано зі скороченням купівельної спроможності українців через запроваджений карантин та обмежене пересування. Щоправда, продукти ніколи не були статтею витрат, на якій громадяни економили.

"Серед продуктів у квітні найбільше подорожчали фрукти - 12,8%. Це можна пояснити сезонним фактором та тимчасовим закриттям гуртово-роздрібних продовольчих ринків. Також на 9,4% зросли в ціні яйця, які останнім часом постійно дешевшали. Однак ці товари не належать до категорії тих, якими запасаються надовго", - пояснив Лупенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому полуниця коштує рекордно дорого

Водночас продукти, які купують із запасом, подорожчали менше. Макаронні вироби зросли на 1,9%, м'ясо і м'ясопродукти – на 0,9%, олія – на 0,3%. Зовсім не зросло в ціні масло.

"Водночас зростання цін на продукти у квітні стало найбільшим з червня 2017-го, коли цей показник склав 3,4%. Порівняно з квітнем 2019-го споживчі ціни зросли на 2,5%", - підсумував Лупенко.

Із початку травня уряд дозволив відкривати продовольчі ринки. Мають дотримуватися обмежень: продавцям і покупцям повинні міряти температуру, територія - дезінфікуватися, на входах - стояти антисептики. Необхідно ходити в масках. Торговці повинні сидіти за захисними екранами і на відстані у три метри одне від одного. На кожні 10 квадратних метрів має бути не більше одного покупця.

Зараз ви читаєте новину «Назвали продукти, які найбільше подорожчали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути