середа, 04 серпня 2021 11:16

Назвали причини щоденного подорожчання автогазу

В Україні середня ціна автогазу становить 16,79 грн/л. Мінімальна вартість починається від 15,35 грн. Максимальна – 17,99 грн, розповів Gazeta.ua Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії "Нафторинок".

"Триває сезон високого попиту. Липень, серпень і вересень – це три місяці максимальних обсягів споживання автогазу. Крім того, пропан-бутан сільгоспвиробники використовують на сушарках зерна. За можливості вони користуються природним газом. Але на ринку природного газу ще гірша ситуація. Бо в Україну пішло скорочення поставок газу до Європи з Росії, зокрема через українську територію. У Європі почався дефіцит, який спричинив зростання цін. А ми інтегровані в цих ринках. У нас ціни на природний газ майже такі ж, як у Європі. Тому вартість також пішла стрімко вгору. Це почалось іще навесні. У нас рекордні ціни на природний газ, і ті сушарки, які мають установки для використання пропан-бутану, переходять на дешевший газ, як їм здавалося. Але і LPG (суміш пропану і бутану - Gazeta.ua) також здорожчав за останні два тижні", - говорить Сіренко.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  У середині липня тонна склапленого газу коштувала 23-25 тис. грн. З минулого тижня ціна дійшла до 28-29 тис
У середині липня тонна склапленого газу коштувала 23-25 тис. грн. З минулого тижня ціна дійшла до 28-29 тис

Друга причина – Україна не виробляє в достатній кількості власного автогазу. В основному його імпортуємо.

"На початку липня "Роснефть" затримала відвантаження автогазу. У підсумку отримали дефіцит на 10-15 тисяч тонн за липень. Котирування на скраплений газ стали вищі, ніж торік. А 2020-й весь ковідний був, у локдаунах. Тоді котирування і на скраплений газ, і на сировину були низькі", - додав експерт.

За його словами, в середині липня тонна скрапленого газу коштувала 23-25 тис. грн. З минулого тижня ціна дійшла до 28-29 тис.

"Проходять аукціони українських компаній, ціна сягнула майже 30 тисяч за тонну. За декілька днів вартість піднялася майже на 20 відсотків. Це багато. Але що цікаво - бачимо, що виробництво газу в нас навіть потроху зростає, хоч і невеликими темпами. Укртатнафта і Кременчуцький НПЗ нарощують переробку сировини. Імпорт на максимумі. Кожен день в Україну ввозяться достатні обсяги газу. Я не хочу казати, що в нас є штучний дефіцит. Ресурс на території України є, просто його нема у вільному продажу. Усі притримують, бо є перестороги, що в серпні буде ще гірше. Невідомо, як "Роснефть" відвантажуватиме автогаз. Плюс споживання щороку зростає на 5-7 відсотків", - каже Олександр Сіренко.

Експерт зазначив, що 30 і 31 липня розмитнили за добу понад 6 тис. т автогазу.

"Це висока цифра. На початку липня розмитнювали по півтори тисячі. Але наприкінці місяця наздогнали. Ресурс притримують. На сховищах автогаз є. Ми на максимумі оптових цін. Для автомобілістів поточні ціни не додають оптимізму. Бо 15,60 – це вихідна вартість із заводу. Якщо людина бачить ціну 15-16 гривень на літр на заправці, то краще заправитися. Бо завтра буде дорожче", - додає він.

На газу вигідно їздити, коли його вартість становить 50% ціни бензину.

"Бензин у середньому коштує 30 гривень за літр. Заїжджаючи на мультипаливну заправку, де є бензин, газ і дизель, водій задумається, що у бак заливати. Якщо ціна на автогаз ростиме, вигідніше стане купувати бензин. Як тільки це станеться й оператори відчують, що від них клієнт йде, оптові ціни на автогаз підуть на спад. Ми впритул наблизилися до цього моменту. Високі ціни зараз - це трейдери вміло користуються ситуацією, яка є на ринку. Маємо повернутися до цін початку липня щонайменше", - зазначив Сіренко.

Україна імпортує автогаз переважно з Росії, Білорусі та Казахстану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може забезпечити себе власним бензином: що потрібно для цього

"У середині липня були обмеження по Казахстану, вони зменшили експорт із державних компаній. Ми там небагато купуємо, але це був сигнал, що отримаємо звідти менше газу. Є морські поставки. Відновлює роботу Мозирський НПЗ після ремонту, це теж плюс. З хороших новин, які мали б гасити ціни - курс національної валюти. Гривня укріпилась за останні тижні", - підсумував експерт.

Середня ціна зрідженого газу в мережах АЗС 2 серпня досягла рекордних 16,88 грн/л. Поодинокі мережі продають його за 17,09 - 17,78 грн/л.

З початку липня ціни на автогаз зросли на 1,52 грн/л. Це 10% подорожчання. Оптові партії здорожчали до 28 380 грн/т.

Автогаз подорожчає ще на 1 грн/л, прогнозує Артем Куюн, експерт Консалтингової групи А-95, пише enkorr.

Зараз ви читаєте новину «Назвали причини щоденного подорожчання автогазу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути