четвер, 09 квітня 2020 14:25

Назвали бізнеси, які варто відкрити першочергово

Назвали бізнеси, які варто відкрити першочергово
Влада має поновити роботу перукарень, ресторанів та ремонтних майстерень. Фото: pixabay.com

Карантин, який уведено в Україні, є занадто жорстким і має ряд "перегинань". Про це заявив ексміністр економіки Тимофій Милованов.

"Занадто жорсткою є заборона на прогулянки парком чи заборона на пересування власним авто. Це неефективно, дратує людей та порушує їхні конституційні права, порушує довіру до уряду", - каже Тимофій Милованов.

На думку ексміністра, влада мала б поступово дозволяти роботу бізнесу. Першочергово це робота перукарень, кав'ярень, ремонтних майстерень і ресторанів.

"Перукарні зараз закриті, але підпільні вже є, кав'ярні не працюють, але купити каву підпільно можна. Уряду потрібно відкривати заклади, в яких локальна концентрація клієнтів невелика. Наприклад, людина ремонтує взуття. Там немає скупчення людей, а система працює приблизно так само, як зараз банки. Клієнт один на один із власником бізнесу. Черг немає, а ці люди потроху заробляли б. І такого багато. Ці послуги слід переглянути і поновити. Навіть ресторани можна відкривати, але поставити обмеження, що не більше якоїсь кількості людей. Головне, щоб правоохоронні органи чітко за цим стежили", - каже Милованов в інтерв'ю 24 каналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці стануть біднішими на 10% - ексміністр економіки

На карантині українська економіка довго не протримається. Але ризиковано зарано скасувати карантин. Тоді після невеликого сплеску економіці знову доведеться йти на паузу, і такий варіант є найгіршим.

"Потрібно перечекати пік. Але нам потрібно багато тестування і пряма фінансова підтримка людям, які втрачають дохід. Якщо криза буде менше 2-3 місяців, то українська економіка виживе і відновиться досить швидко. Але питання в тому, скільки людей повернуться на роботу. Якщо у вас працювали 3 кав'ярні і 20 людей, а після кризи запуститься 2 і ви залишите 6 людей. Звільнені не матимуть куди подітися, бо не буде пропозиції", - пояснює ексміністр.

Хорошим виходом для запуску економіки стане видавання людям додаткових грошей, які вони витратять на послуги. Йдеться про ті ж 5 тисяч гривень, які платять безробітним чи іншу суму, але її потрібно видати після закінчення карантину.

"Це підтримало би бізнеси в найближчі 2-3 тижні після відкриття. Тобто дати мінімум у період кризи і додати грошей після кризи, щоб люди пішли їх витрачати на послуги. Це потрібно для запуску економіки. Дуже складно буде відновлювати ті бізнеси, які будуть зруйновані і які втратять працівників. Звісно, що з концертами почекаємо, з викладанням теж, з університетами чи школами теж варто зачекати", - каже Милованов.

У зв'язку із всеукраїнським карантином тимчасово призупинили свою діяльність 29% компаній в Україні, притому ще 6% повністю закрили свій бізнес. Такі дані отримала спільнота українських підприємців разом із Ukrainian Marketing Group під час соціологічного дослідження.

Зараз ви читаєте новину «Назвали бізнеси, які варто відкрити першочергово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути