За рік українське сало подорожчало в середньому в країні на 40%, або на 20 грн.
Найдорожче його продають у Чернівецькій області. Вартість сала зросла до 77%, а найменше в Одеській області – 5%.
Сало посіло третє місце в опитуванні Research&Branding Group українців щодо страви, яка вважається №1 в Україні, із 28% голосів.
"Топ-5 регіонів, де сало подорожчало найбільше за рік, виглядає наступним чином: Чернівецька область – на 77%, де кілограм сала коштує 66,6 грн за кілограм, Луганська – 71% і середньостатистичною ціною 62,9 грн, Миколаївська – 69% і ціною 67,3 грн, Сумська – 61% і 68,5 грн, Львівська – 59% і 66,5 грн", - пише у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.
Топ-5 регіонів, де сало додало в ціні найменше: Одеська область – 5% і його ціна становить 58,4 грн за кіло, Хмельницька – 11% і коштує 54,1 грн, місто Київ – 15% і коштує 105,3 грн, Запорізька – 22% і коштує 49,5 грн, Чернігівська – 25% і коштує 63,7 грн.
Між ними регіони розташувалися наступним чином: Полтавська – зі своїми 57%, де вартість сала становить 68,1 грн, Черкаська – 54% і ціною 58,3 грн, Рівненська – 54% і з 49,1 грн, Херсонська – 53% і ціною за Держстатом 62,8 грн, Тернопільська – 51% і ціною 45 грн, Волинська – 49% і ціною 45,6 грн, Донецька – 41% і ціною 70,5 грн, Вінницька – 39% і ціною 56,4 грн, Закарпатська – 38%, і середньостатистичною ціною 67,5 грн, Дніпропетровська – 37% і ціною 73 грн, Київська – 37% і ціною 80,7 грн, Харківська – 35% і вартістю 69,4 грн, Житомирська – 32% і ціною 48,4 грн, Івано-Франківська – 31% і ціною 58,4 грн, Кіровоградська область із 30% і середньостатистичною ціною 59,7 грн за кілограм.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукти-лідери подорожчання за рік
На 2018 рік Асоціація постачальників торговельних мереж прогнозувала зниження вартості сала на фоні зростання всіх видів м'яса.
Офіційні дані показують, що ціна на сало протягом цього року не змінилась, але вона суттєво впала у великих містах, у першу чергу в столиці. А в невеличких населених пунктах вона повинна була трохи зрости. На фоні всіх інших продуктів незмінна ціна вже виглядає позитивно.
Основою кулінарної слави України, на думку її громадян, є борщ. Друге місце закріпилося за варениками (57%), а третє – за салом (28%). Замикають п'ятірку найупізнаваніших українських страв галушки (13%) та голубці (12%).
Коментарі