пʼятниця, 24 червня 2011 21:24

Навіть в убогому ВВП України є ресурс підвищити заробітну плату - Хара

Навіть в убогому ВВП України є ресурс підвищити заробітну плату - Хара

У внутрішньому валовому продукті України є потенціал для підвищення заробітної плати українцям і, відповідно, збільшення відрахувань до Пенсійного фонду.

Про це заявив президент Федерації профспілок України Василь Хара в ефірі Першого ділового каналу.

"Економісти Національної академії наук прорахували, що внутрішній валовий продукт у нас невеликий, він в 4 рази менше, ніж у середній країні Європейського союзу. Але середня заробітна плата у нас в 20 разів менша ... Навіть у цьому убогому ВВП є ресурс в рази підвищити заробітну плату. Якщо навіть у два рази підвищити заробітну плату ... це вважайте, що ми отримаємо ще 200 мільярдів гривень, з яких буде 34% — а це ще 64 мільярди гривень — надходжень до бюджету Пенсійного фонду", — сказав він.

Особливу увагу Хара приділив темі перебування економіки країни в тіні.

"Нам доводять, що причини того, що економіка перебуває в тіні — дві. Перша — драконівські податки. Друге — надмірне нарахування на фонд оплати праці внесків. З першого питання пропонували, щоб у підготовці Податкового кодексу брали участь всі три сторони соціального діалогу: уряд, роботодавці та профспілкова сторона. За другим ... ми вже п'ять років, як мінімум, пропонуємо створити тристоронні робочі групи та розглянути, яким способом можна знизити нарахування на фонд оплати праці", — сказав глава ФПУ.

За його словами, новий Податковий кодекс має сприяти виведенню економіки з тіні.

"Там є певні пріоритети ... і зниження податку на прибуток, і зниження ПДВ, які вже дають свіжий ковток роботодавцю. А роботодавець, отримуючи такі блага, повинен відповісти виведенням економіки з тіні ... Але ні державна сторона, ні роботодавці не відгукуються, їх влаштовує те, що економіка на сьогоднішній день перебуває у тіні", — зазначив Хара.

Зараз ви читаєте новину «Навіть в убогому ВВП України є ресурс підвищити заробітну плату - Хара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути