понеділок, 30 серпня 2021 16:13

Податкова амністія: як подати добровільну декларацію

З 1 вересня розпочинається одноразове добровільне декларування.

На сайті Мінфіну розмістили інструкцію з подання декларації.

Потрібно подати декларацію до Державної податкової служби України. Це можна зробити через приватну частину електронного кабінету в розділі "Одноразова (спеціальна) добровільна декларація".

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Перед поданням декларації готівкові кошти потрібно розмістити в банках України
Перед поданням декларації готівкові кошти потрібно розмістити в банках України

Добровільну декларацію в електронній формі подає особисто декларант. До її подання готівкові кошти потрібно розмістити в банках України.

"Задекларувати можуть фізичні особи-резиденти, зокрема самозайняті особи й фізичні особи-нерезиденти України, які на момент отримання об'єкту декларування були резидентами та є чи були платниками податків", - пояснили в Мінфіні.

Подати декларацію можна до 1 вересня 2022 року.

Заборонено подавати декларацію малолітнім і неповнолітнім або недієздатним особам. Також не можна людям, щодо яких Україна застосувала спеціальні обмежувальні санкції.

Заборонено подавати особам, які з 1 січня 2005 року подавали або мають подавати декларації відповідно до закону.

Задекларувати потрібно земельні ділянки, об'єкти житлової нерухомості та нежитлової нерухомості, транспортні засоби та інші самохідні машини й механізми. А також інше цінне рухоме майно: предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби.

До декларації також потрібно подати валютні цінності. Зокрема, банківські метали, національну й іноземну валюту. А також права грошової вимоги, зокрема депозит, кошти, позичені третім особам.

Об'єктами декларування не можуть бути активи, одержані внаслідок скоєння кримінального правопорушення та активи, які належать декларанту, щодо якого розпочато досудове розслідування або судове провадження. Також кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання добровільної декларації перебувають у готівковій формі. А також активи декларанта, які розміщені на рахунках фінансових установ і перебувають чи зареєстровані на території країни, визнаної державою-агресором.

Є активи, що не потребують декларування.

Це квартири, загальна площа яких не перевищує 120 кв. м. І житлові будинки, зареєстровані в Україні, площа яких не перевищує 240 кв. м.

Також декларувати не потрібно нежитлові будинки некомерційного призначення, площа яких не перевищує 60 кв. м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затвердили форму одноразової декларації для податкової амністії

Не треба декларувати один транспортний засіб особистого некомерційного використання.

Верховна Рада 15 червня підтримала закон президента Володимира Зеленського про податкову амністію капіталів для громадян. Закон дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, оприлюднити справжні статки й доходи. Водночас уникнути покарання. Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010-го були державними топпосадовцями або народними депутатами.

Зараз ви читаєте новину «Податкова амністія: як подати добровільну декларацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути