Ексклюзиви
середа, 05 жовтня 2011 09:55

"Нафтогаз" програв "УкрГаз-Енерго" Фірташу та "Газпрому"

"Нафтогаз" програв "УкрГаз-Енерго" Фірташу та "Газпрому"

В єдиному держреєстрі судових рішень 4 жовтня було опубліковано постанову Вищого господарського суду від 27 вересня про виведення НАК "Нафтогаз Україна" зі складу засновників "УкрГаз-Енерго" (УГЕ).

Таким чином, суд відхилив касацію "Нафтогазу" і Кабінету міністрів на рішення Київського апеляційного господарського суду від 30 червня. У матеріалах справи йдеться, що "Нафтогаз" допустив порушення при узгодженні своєї участі у створенні СП, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Нафтогаз" не взяли в компанію".

Рішення суду було прийнято на підставі доводів самої НАК. У 2008 року за ініціативою Юлії Тимошенко, яка займала пост прем'єр-міністра, "Нафтогаз" зажадав ліквідувати УГЕ, оскільки участь монополії в СП не була погоджена з Міненерго. Господарський суд Києва 1 жовтня 2008 року прийняв рішення про ліквідацію УГЕ. Але воно було опротестовано в касаційній інстанції. Тепер же суд визнав за необхідне прибрати з числа засновників УГЕ лише "Нафтогаз". Тобто єдиним власником СП стала RosUkrEnergo.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" приготував Україні відповідь на розірвання "газових" контрактів

"УкрГаз-Енерго" було створено в лютому 2006 року як посередник при продажі імпортного газу на внутрішньому ринку України. Його акціонерами на паритетних засадах були "Нафтогаз" і RosUkrEnergo (50% належить "Газпрому", 50% - підприємцеві Дмитру Фірташу). У березні 2008 року за ініціативи Юлії Тимошенко УГЕ припинило роботу на внутрішньому ринку газу. На той момент компанія володіла 6 млрд куб. м газу, що пізніше були повернуті їй в судовому порядку.

У прес-службах Міненерго, "Нафтогазу" і "Газпрому" ситуацію не коментують.

Високопоставлене джерело видання в міністерстві пояснило, що зараз оперативний контроль над УГЕ на паритетних засадах здійснюють представники "Газпрому" і Фірташа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" не піде на поступки у переговорах з Україною - експерт

Джерело в "Газпромі" у свою чергу пояснило, що якщо чинні газові договори будуть переглянуті, монополія має намір відновити постачання газу українським споживачам безпосередньо через УГЕ.

"Поки за угодами від 19 січня 2009 року ми можемо поставляти паливо виключно через "Нафтогаз". У разі ліквідації НАК або підписання нового договору, на якому наполягає український уряд, ми не плануємо вказувати в ньому монопольне право НАК на імпорт російського газу. І, відповідно, почнемо поставляти його і УГЕ", - сказав співрозмовник.

У російській монополії нагадали, що Україна скасувала монополію "Нафтогазу" на розмитнення імпортного газу. Відповідну постанову Кабміну у квітні було прийнято в рамках закону про реформування ринку газу і домовленостей між Єврокомісією та Україною.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" програв "УкрГаз-Енерго" Фірташу та "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути