понеділок, 05 березня 2018 12:35

Нафтогаз пояснив, хто заплатить за дорогий газ

Нафтогаз пояснив, хто заплатить за дорогий газ
Причиною того, що Нафтогаз не закупив заздалегідь газ у Європи, стала висока ціна на нього. Фото: EADaily

Березневу переплату 34% за імпортний газ компенсуватимуть не українці, а Газпром.

"ПАТ "Газпром" підступно, без попередження, у період аномальних холодів, не виконав контрактні зобов'язання і не став поставляти газ. Хоч до цього сам виставив рахунок за березень, який НАК "Нафтогаз" повністю оплатив. Фактично протягом однієї доби Нафтогаз повністю замістив обсяги російського газу на газ від європейських постачальників", - написав у Facebook головний комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

За його словами, причиною того, що Нафтогаз не закупив заздалегідь газ у Європи стала висока ціна на нього. Так, вартість доходила до $1 тис. за тисячу кубометрів.

"Завдяки тому, що українці відгукнулися на заклик "прикрути" і зменшили споживання, нам не довелося відбирати газ з транзитних потоків. Ми показали Європі, що Україна - надійний транзитер, а Росія - ненадійний постачальник газу. Це важливо з огляду на те, що Європа має знайти в собі сили відмовитися від Північного Потоку 2", - наголосив Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" назвав міста, де найменше спожили газ

ПАТ "Газпром" зобов'язаний сплатити Україні компенсацію за невиконання контрактних зобовязань щодо поставки газу у березні. Про це його вже офіційно попередили.

За оперативними даними, середньозважена ціна газу від європейських постачальників у березні цього року перевищила ціну газу від Газпрому на 33,9%. Вся ця переплата буде виставлена Газпрому для компенсації.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі $4,63 млрд за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі, Газпром має сплатити $2,56 млрд на користь Нафтогазу.

Натомість Газпром повернув предоплату Нафтогазу за березневі поставки газу. У російській компанії заявили, що поставки газу з 1 березня для НАК "Нафтогаз" здійснюватися не будуть.

Зараз ви читаєте новину «Нафтогаз пояснив, хто заплатить за дорогий газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути