четвер, 09 квітня 2020 15:35

Нацкомісія після закликів ДТЕК посилила монополізацію енергоринку під приводом карантину

Нацкомісія після закликів ДТЕК посилила монополізацію енергоринку під приводом карантину
ДТЕК контролює 90% видобутку енергетичного вугілля і 70% всіх вугільних електростанцій в Україні. Фото: Економічна правда

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) своїм рішенням заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. Це передбачено постановою №766 від 8 квітня "Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)".

НКРЕКП заборонила імпорт, наказавши Оператору системи передачі анулювати результати річних аукціонів на пропускну спроможність міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства, а також обмеживши місячну та добову пропускну спроможність до 0 Мвт, пишуть "Наші гроші".

Рішення прийняли після закликів компанії ДТЕК Ріната Ахметова до президента та премєр-міністра закрити імпорт електроенергії із Російської Федерації та Республіки Білорусь.

У березні ціна електроенергії в Україні виросла на 9%-22% і стала найдорожчою в Європі. Компанія ДТЕК продає електроенергію в Україні на 75% дорожче, ніж ціни у сусідній Словаччині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через ДТЕК Ахметова біржова ціна електроенергії в Україні стала найвищою у Європі – Войціцька

У березні уряд Дениса Шмигаля, який раніше працював у компанії ДТЕК, запровадив мито у розмірі 65% на поставки в Україну енергетичного вугілля, а також на поставки електроенергії із Російської Федерації.

Раніше голова НКРЕКП Валерій Тарасюк заявляв про шкідливість закриття імпорту для конкуренції на ринку електроенергії.

"Якщо одним махом припинити імпорт – ми вб'ємо засади конкуренції на ринку. Це призводить до підвищення ціни або до неконтрольованості формування ціни і до того, що страждають споживачі, економіка".

До літа 2019 року компанія ДТЕК імпортувала вугілля з Російської Федерації і закладала його у тарифи на електроенергію за формулою Роттердам+.

ДТЕК контролює 90% видобутку енергетичного вугілля та 70% усіх вугільних електростанцій в Україні.

У 2020 році зелений тариф для великих сонячних електростанцій в Україні становить 13,25 євроцентів за кВт/г, а у Польщі у грудні минулого року за підсумками аукціонів тариф для сонячних станцій становив близько 3,7 євроцентів за кВт/г. Україна переплачує за зелену електроенергію не перший рік. У 2018-му держава купувала по 11,98 євроцентів за кВт/г. В тому ж році середній тариф для сонячної енергії у Німеччині становив 5,7 євроцентів за кВ або удвічі менше, ніж в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Нацкомісія після закликів ДТЕК посилила монополізацію енергоринку під приводом карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути