вівторок, 07 квітня 2020 15:49

Україна купує сонячну енергію в рази дорожче за країни ЄС

Україна купує сонячну енергію в рази дорожче за країни ЄС
Україна переплачує за зелену електроенергію

У 2020 році зелений тариф для великих сонячних електростанцій в Україні становить 13,25 євроцентів за кВт/г, а у Польщі у грудні минулого року за підсумками аукціонів тариф для сонячних станцій становив близько 3,7 євроцентів за кВт/г.

Про це пише головний редактор видання Бізнес Цензор Сергій Головньов у статті "Як зелені інвестори створили проблеми для енергосистеми України".

Україна переплачує за зелену електроенергію не перший рік. У 2018-му держава купувала по 11,98 євроцентів за кВт/г. В тому ж році середній тариф для сонячної енергії у Німеччині становив 5,7 євроцентів за кВ або удвічі менше, ніж в Україні.

Не дивно, що торік потужності з вироблення зеленої енергії зросли утричі. За даними Нацкомісії з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКП), на 1 січня 2019-го встановлена потужність об'єктів ВДЕ в Україні становила 2,13 ГВт. На 1 січня 2020 року – 6,38 ГВт. Для порівняння, потужність споживання міста Київ становить у середньому 1 ГВт.

Найбільший власник потужностей з виробництва зеленої енергії в Україні - компанія ДТЕК Ріната Ахметова.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль взяв у радники топ-менеджера компаній олігарха Ріната Ахметова. Йдеться про позаштатного радника Ігоря Маслова. Він довгий час працював на керівних посадах у структурах холдингу СКМ Ахметова: почав ще з 2000-х років. У 2003-2005 роках працював у ТОВ "Сервіс-Інвест" (зараз "ДТЕК Високовольтні мережі"), потім, з 2005 по 2007 – у корпорації ДТЕК.

Зараз ви читаєте новину «Україна купує сонячну енергію в рази дорожче за країни ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути