понеділок, 27 серпня 2018 11:25

Нацбанк випустив нову монету із зображенням Криму

Автор: news.finance.ua
  Нацбанк випускає в обіг нову монету номіналом 2 гривні
Нацбанк випускає в обіг нову монету номіналом 2 гривні

Від завтра Нацбанк випускає в обіг нову монету номіналом 2 грн. Її карбували обмеженим тиражем 30 тис. штук і присвятили 100-річчю Таврійського Національного університету імені Вернадського. Навчальний заклад 2015-го перенесли з анексованого Криму до Києва.

Про це повідомляється на офіційному сайті НБУ, пише news.finance.

Розмінну монету відкарбовано з нейзильберу. Її діаметр 31 мм, а маса 12,8 г.

Для порівняння, серійна монета номіналом 2 грн, яку НБУ випустив цього літа, щоб замінити дрібні паперові гроші, у діаметрі всього 20 мм, а важить 4 г.

На аверсі нової монети розмістили логотип Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського. По обидва боки від нього викарбувано рік заснування (1918) та рік карбування.

На реверсі розмістили будівлю міського театру, в якому 14 жовтня 1918-го відбулося урочисте відкриття університету, а також портрет В.І. Вернадського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар закріпився на новій позначці

Улітку 1917-го голова Центральної Ради Михайло Грушевський оголосив конкурс ескізів паперових грошей. Поставив умову – на купюрах має бути розроблено герб України. У конкурсі переміг графік Георгій Нарбут (1886–1920). Комісія з урядовців, науковців і митців вибрала його 12 зразків банкнот з-поміж трьох сотень ескізів. "Люди плакали з радості, молились і цілували "свої гроші", – згадував очевидець 5 січня1918-го.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк випустив нову монету із зображенням Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути