четвер, 12 березня 2020 12:28

Нацбанк продав рекордну суму валюти, щоб утримати гривню

Нацбанк продав рекордну суму валюти, щоб утримати гривню
НБУ продав сьогодні $200 млн. Фото: pixabay.com

12 березня НБУ продав на міжбанку 200 млн доларів. За три дні Нацбанк продав валюту на 700 млн. Це 150 млн 10 березня, 350 - 11 березня і 200 - сьогодні. У Нацбанку кажуть, що мають достатній запас міцності для згладжування надмірних коливань курсу, викликаних нервовими настроями.

"Міжнародні резерви України на сьогодні перевищують 26 млрд доларів, тому ми готові за необхідності і далі проводити інтервенції з продажу валюти", — зазначають на сторінці у Facebook.

Про те, що гривня опинилася сьогодні під тиском світових проблем, у коментарі Delo.ua каже аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паніка, облігації та коронавірус: чому долар стрімко подорожчав

"Зміна Кабміну в Україні наклалася на "ідеальний шторм", який панує на світових ринках. Інвестори піддаються паніці на тлі поширення коронавірусу, який широко вийшов за межі Китаю і крокує просторами Близького Сходу, Європи, США. Це призвело до обвалу на світових фондових ринках. Американські індекси в лічені дні втратили близько 20%, що дає привід формально говорити про "ведмежий ринок". Одночасно з цим Москва і Ер Ріяд спільними зусиллями розвалили угоду зі скорочення видобутку нафти у форматі ОПЕК+. В результаті в понеділок нафта марки Brent падала до 32 дол. за бочку. На такому негативному тлі глобальні інвестори біжать із ринків, що розвиваються, продаючи місцеві облігації та національні валюти. У цьому сенсі гривня опинилася під тиском світових проблем", — говорить Вадим Іосуб.

Аналітик радить звернути увагу на валюти сусідніх з Україною країн.

"Тижневе падіння гривні видається значним, лише поки не поцікавитися: а що там у сусідів? Лише за понеділок білоруський рубль втратив до долара 5%. До російського рубля за цей день долар додав 10%. На такому тлі гривня видається поки що стійкішою до зовнішніх шоків", — зазначає Вадим Іосуб.

Національний банк України на 12 березня встановив курс долара на рівні 25,62 грн. Це на 31 коп. більше, ніж було вчора.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк продав рекордну суму валюти, щоб утримати гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути