Ексклюзиви
четвер, 12 березня 2020 07:11

Паніка, облігації та коронавірус: чому долар стрімко подорожчав

Паніка, облігації та коронавірус: чому долар стрімко подорожчав
З минулого тижня долар у всіх сегментах ринку зріс на 1,5-3,9%. Фото: Depositphotos

На початку березня долар почав дорожчати. Сьогодні офіційний курс Нацбанку становить 25,31 грн. В обмінниках американську валюту продають дорожче - в середньому 26,65 грн. Водночас наприкінці лютого "зелені" можна було купити по 24,52 грн.

Gazeta.ua запитала в експертів, чому курс долара зріс і що буде далі.

Вадим Іосуб, аналітик "Альпарі":

"З минулого тижня долар у всіх сегментах ринку зріс на 1,5-3,9%. Зміна уряду наклалася на "ідеальний шторм", який панує на світових ринках. Інвестори панікують через поширення коронавірусу. Це призвело до обвалу світових фондових ринків. Нафта стрімко подешевшала", - пояснює аналітик.

За його словами, глобальні інвестори тікають із ринків, які розвиваються, — розпродують облігації та нацвалюти.

"Тільки за понеділок білоруський рубль до долара подешевшав на 5%. Російський — на 10%. На їхньому тлі гривня поки що видається стабільною валютою. Найближчий тиждень очікуємо хоч і скромнішого, але все ж продовження зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися близько 25,8 гривні, а готівковий - 25,6-26 гривень", - підсумував Іосуб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація під контролем: Нацбанк пояснив, як збирається втримати курс долара

Олександр Охріменко, економіст:

"Нинішнє подорожчання долара — короткостроковий тренд. У людей паніка. Бачать, що обмінники змінюють курс, і біжать скуповувати долари. Через це "американець" продовжує дорожчати. Зараз можуть заробити ті, хто любить спекулювати на курсі. Є можливість вигідно продати валюту", - пояснює економіст.

Каже, що валюту активно купує населення. Але поки що доларів вистачає.

"Після того як на валютному ринку почалася паніка, резиденти продали облігацій державної внутрішньої позики на 113 мільйонів гривень. Це несуттєво", - додає він.

За словами Охріменка, прогнозувати курс важко.

"Зараз велика різниця між купівлею та продажем долара в обмінниках, особливо небанківських. Скуповують долари по 24,9-25,3 гривні. А продають по 25,8-26,5 гривні. Тобто ні покупці, ні продавці не знають, яким буде курс. Щоб стабілізувати ситуацію, Нацбанк на міжбанку продає валюту. Для цього бере кошти із золотовалютних резервів. Це стримує курс, інакше побачили б значно більші показники. Якщо ситуацію вдасться стабілізувати, то долар повернеться до позначки 25 гривень", - резюмує економіст.

Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford:

"Те, що відбувається в Україні, - відлуння світової фінансової кризи, яка от-от активується. До неї додається наша внутрішня криза. Раніше говорив, що економічно обґрунтований курс в Україні — 27-28 гривень за долар. Ми наближаємося до нього, бо спекулятивного капіталу в країні стає менше і починають діяти економічні чинники", - говорить Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бензин подешевшав: де ціна впала найбільше

Уряду потрібна чітка антикризова програма та набір дій для стабілізації економіки.

"Хоча зрозуміло, що швидкість розгортання кризи не дасть сформувати довгострокові програми. Зараз єдиний фактор стабілізації — проведення реструктуризації внутрішніх та зовнішніх боргів. Це дасть змогу звільнити суттєву частину ресурсів, які заклали в бюджеті на їхнє обслуговування. Ці гроші можна і треба перенаправити на формування стимулу розвитку економіки, особливо в частині малого та середнього бізнесу. Також на стабілізацію ситуації в науці, освіті та медицині. Адже останнє пізніше конвертується в економічні поразки. Все інше — перегляд бюджету, підписання програми з Міжнародним валютним фондом чи розробка нових економічних програм — може дати або незначний, або відкладений ефект", - каже економіст.

10 березня Національний банк за пів години продав $250 млн із золотовалютних резервів. Продажем валюти з резервів Нацбанк намагається стримати паніку на валютному ринку, яка призводить до різкого зростання курсу валют.

Зараз ви читаєте новину «Паніка, облігації та коронавірус: чому долар стрімко подорожчав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути